Волинь Новини

Як врятувати озеро Світязь: питання на контролі у керівництва області

Як відомо, існує інформація щодо фактів неправомірних дій, які  могли призвести до обміління Шацьких озер на Волині, що привернуло до себе пильну увагу громадян та засобів масової інформації.

4 червня, у четвер, у Волинській обласній державній адміністрації  відбулася нарада з правомірних питань обміління Світязя та правомірності руйнування меліоративних систем.

До слова, у заході взяли участь: голова обласної ради Ірина Вахович, заступник голови ОДА Олександр Троханенко, депутати обласної ради, керівники профільних управлінь та відомств виконавчої влади, екологи, наукоці, тощо.

Як зазначив, начальник Регіонального офісу водних ресурсів області Назарій Поліщук , за даними Волинського гідрометеоцентру протягом травня поточного року на території області випало, в середньому 92 мм опадів, що становить 151% до місячної норми. Відтак, рівень води в озері Світязь зріс на 3 см і у відносних відмітках становить 103 см, при цьому необхідно зазначити, що станом на 01.06.2019 року він становив 130 см, а у 2018 році – 143 см.

Гідрологічна ситуація в області залишається складною і необхідно продовжувати впровадження заходів, які були визначені Концепцією програми збереження Шацького поозер’я”, – наголосив Назарій Поліщук.

 

Окрім цього, на обговоренні також був присутній головний еколог Волині Олександр Кралюк, який поінформував членів робочої групи про дотримання вимог природоохоронного законодавства суб’єктами господарювання Шацького району, які можуть мати чималий вплив на водність Шацьких озер. А також зазначив, що перевірить  понад 6 суб’єктів господарювання, які займаються ягідництвом.

Існує думка, що обміління сталося внаслідок кліматичних змін. Можливий вплив і Хотиславського кар’єру.
Як відомо, туди їздили депутати обласної ради, працівники Шацького парку. Як відомо, він розрахований на 3 етапи, але є інформація, що він вже на першому етапі був призупинений. Такі дослідження були проведені білоруськими вченими, можливий вплив Хотиславського кар’єру може бути на другому етапі, коли буде нижче 20-ти метрів і коли є загроза, що підземні горизонти  можуть піти туди з близьких озер, що розташовані на Волині.

Варто зазначити, що Волинська обласна Рада виділяла чималі кошти для проведення моніторингу Інститутом водних ресурсів України з обласного фонду. Окрім того, депутати Верховної ради неодноразово розглядали це питання на Комітеті Верховної Ради в частині екології. Зокрема, що стосується Інспекції, було включено до Плану здійснення заходів державного нагляду (контролю)  у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення  і охорони природних ресурсів на 2020 рік ряду суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність на території  Шацького району. При цьому враховано пропозиції, викладені в Рекомендаціях щодо питання обміління Шацьких озер (схвалені рішенням Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування від 26. 11.2019 №15/7)»,

Окрім цього, заступниця начальника управління екології та природних ресурсів ОДА Вікторія Тимощук повідомила
членам робочої групи пропозиції Інституту водних проблем і меліорації НААН України щодо проведення низку необхідних таефективних заходів, спрямованих на підвищення рівня водозабезпечення Шацького поозер’я. Як додала Вікторія Тимощук, пропонується розробити наукове обґрунтування підвищення ефективності використання саме внутрішньогосподарської меліоративної мережі Копаївської меліоративної системи. До слова, коштуватиме ця робота майже 240 тисяч гривень.

“Друга пропозиція науковців – це відновлення саме гідрологічного моніторингу та створення системи вчасного попередження водопониження в зоні можливого впливу кар’єру “Хотиславський”, а також на території Шацького Національного природного парку. Тому, на основі комплексного моніторингу буде створено інформаційну базу даних та модель фільтрації, що вбачатиме територію верхів’я річки Прип’ять та Шацького Національного природного парку. Вартість таких робіт – 640 тисяч гривень”, – зазначила вона.

Отож,  на нараді з правомірних питань обміління Світязя та правомірності руйнування меліоративних систем, члени робочої групи окреслили декілька моментів, а саме:

–  моніторинг господарських систем
– перевірка господарських ягідних культур
– моніторинг приватних садиб

До слова, Волинська обласна державна адміністрація прикладе максимум зусиль в цьому напрямку, для підготовки відповідної Державної програми.

Відповідно до цієї  резонансної історії журналісти видання Волинь infa поспілкувалися з представником підприємства «Волинська ягідка», яке понад два роки використовує воду зі Світязя для поливу лохини Сергієм Маїло.

На його думку, основною причиною обміління Світязю є саме  клімат.

 На Вашу думку, що спричинило обміління Світязю?

Я не спеціаліст, але вплив Хотиславського кар’єру теж присутній. Проте, в 70-х роках проводилася меліорація. Вона була проведена для осушення території. Чи доречно вона була зроблена мусять вирішити науковці.

Подейкують, що  «Волинська ягідка» не має усіх дозволів на  повноцінну діяльність підприємства?

Дозволи є. Проєкт , який ми мали розробити – розробили. Я не розумію чому саме наше підприємство звинувачують, адже у Шацькому район існує чимало підприємстві, які працюють в подібній сфері, але основна увага до нас. На рахунок дозволів: проектна документація в нас розроблена.
Щодо надр води – ми використовуємо їх згідно з чинним законодавством. Наше завдання виростити ягоди та довести свою справу до кінця.
Науковці вже були і вони усе проаналізували та вивчили.  Особисто для себе, перед започаткуванням нашої справи брав виписки в Світязі, а саме в метеорологічній станції у 2016 році. За останні п’ять років рівень ґрунтових вод впав на 0,83 м. Якщо порівнювати сусідні області, а саме Житомирську та Вінницьку, то їх  «заливало», а у нас опадів не було. Зараз у нас зима, але опадів знову немає. Коли ми спостерігаємо, що пройшов дощ,то десь рівень все таки у озерах піднімається. Проблема тут глобальна та державного рівня. Клімат ми не змінимо, якби ми цього не хотіли, але мусимо спільно прикласти максимальні зусилля аби зберегти озеро  та вийти гідно з ситуації. Повторююсь, що основною причиною є меліорація. Необхідно зробити її правильно щоб забезпечити рівень води

Якщо науковці доведуть причетність Вашого підприємства щодо обміління Світязю, якими будуть Ваші дії?

– Я твердо переконаний, що жодне підприємство в Шацькому районі, яке займається подібним видом діяльності не має впливу на обміління Світязю. Не для кого не є секретом, що Світязь мілів і раніше. Якщо науково буде доведено, що саме наше підприємство спричинило цю трагедію, ми готові припинити діяльність.

Leave a Comment