Важливо Волинь Новини

У Луцьку шукають лікарів-волонтерів

Волиняни шукають лікарів-волонтерів для надання консультаційної допомоги краянам на безкоштовній багатоканальній загальнообласній телефонній лінії, щодо поширення небезпечної коронавірусної інфекції.

З відповідною ініціативною звернувся у соціальній мережі Фейсбук лікар Волинської обласної клінічної лікарні, депутат Волинської обласної ради від ВО «Свобода» Сергій Сівак. Повідомляє інформаційне видання «Волинь UA».

Саме запровадження багатоканального телефонного лінії між жителями Волинської області та кількома досвідченими практикуючими лікарями ( інфекціоністами, інтенсивістами, лікарями сімейної медицини, педіатрами і т. д.) могло б , зберігаючи систему домашньої ізоляції, суттєво знизити навантаження на фахівців первинної ланки, необґрунтовані виклики «швидкої» допомоги, безпідставну госпіталізацію в стаціонар, а інколи навпаки необхідність планової або гірше, екстреної госпіталізації по життєвих показах.

 

«Потрібні лікарі-волонтери для надання консультаційної допомоги жителям Волинської області на безкоштовній багатоканальній загальнообласній телефонній лінії, щодо поширення у нас особливо небезпечної коронавірусної інфекції.

Передусім вітається бажання у складний для країни і нації час посильно допомогти українцям своїми професійними знаннями, відпрацьованим навиками, життєвим і медичним досвідом.

Усвідомлюю і певен Ви зі мною погодитесь, що загроза, яка зараз постає перед нами, найбільш об’єктивно може бути оцінена, в першу чергу, лікарями -професіоналами. Тим більше, що спрогнозувати поширення захворювання і його наслідки , вкрай важко навіть експертам, хоча пік поступлень пацієнтів до стаціонару варто очікувати через 2-3 тижні.

Ситуація ускладнюється ще й тим, що серед «борців» з коронавірусом з’явилось сила-силенна самозванних «фахівців» без найменшого медичного досвіду, до порад яких часто дослухаються наші потенційні пацієнти, а це, погодьтесь, може серйозно ускладнити їх лікування в майбутньому.

Кілька днів тому, як депутат Волинської обласної ради від фракції ВО «Свобода», звернувся з цією пропозицією до голови Волинської обласної адміністрації Юрія Погуляйка, котрий одночасно є і головою Обласної тимчасової протиепідемічної комісії, з пропозицією віднайти можливість технічного забезпечення діяльності волонтерської команди лікарів –консультантів, виділивши приміщення та безкоштовну багатоканальну лінію зв’язківку.

Попередньо така ініціатива проговорювалась мною із керівництвом Громадської організації «Всеукраїнське лікарське товариство», Олегом Мусієм та Костянтином Надутим і була ними повністю підтримана.

Не є секретом той факт, що в суспільстві , у зв’язку із стрімким розповсюдженням коронавірусної пандемії, повідомленням про численні випадки захворювання і смертей, домінують панічні і депресивні настрої.

Готовність до боротьби із небезпечною інфекцією, це не тільки апарати ШВЛ, розгорнуті ліжка, деззасоби, а в першу чергу врівноваженість, дисципліна та самоорганізація.

Вважаю, що запровадження багатоканального телефонного лінії між жителями Волинської області та кількома досвідченими практикуючими лікарями ( інфекціоністами, інтенсивістами, лікарями сімейної медицини, педіатрами і т. д.) могло б , зберігаючи систему домашньої ізоляції, суттєво знизити навантаження на фахівців первинної ланки, необґрунтовані виклики «швидкої» допомоги, безпідставну госпіталізацію в стаціонар, а інколи навпаки необхідність планової або гірше, екстреної госпіталізації по життєвих показах.

Медична практика та життєвий досвід стверджують про небажаність консультацій пацієнтів по телефону. Але результати діяльності, нещодавно створеного Громадського об’єднання «Клуб свідомих українських медиків» доводять, що реальної медичної допомоги потребував один дозвонювач зі ста (в ГО входить 33 лікарі різних спеціальностей, що надають консультативну допомогу через мобільні додатки : Viber, WhatsApp, Skype і така практика користується значним попитом серед користувачів соціальних мереж. Крім того, за моєю інформацією, при деяких Центрах первинної медико-санітарної допомоги локально, з привязкою до розташування , також запрацювали подібні телефони довіри та інформації.

Переконаний, що добра справа, зроблена для громади, не буде забута. Тому, всіх, кого зацікавило моє повідомлення, хто має можливість в цей непростий час долучитись до волонтерської консультативної роботи, прошу контактувати зі мною через FB (https://m.facebook.com/profile.php?id=100003616544955 ) чи інші, будь-які, зручні для Вас засоби комунікації.

З повагою, лікар Волинської обласної клінічної лікарні, член Всеукраїнського лікарського товариства, депутат Волинської обласної ради, ВО “Свобода” Сергій Сівак».

Leave a Comment