Новини

Усіх військовозобов’язаних будуть направляти на ВЛК після уточнення даних

Після уточнення своїх даних у Територіальному центрі комплектації (ТЦК) військовозобов’язаний має обов’язково пройти військово-лікарську комісію (ВЛК) упродовж двох місяців.

Читайте також: Волинянка зробила бізнес на вирощуванні спаржі (Відео)

Про це розповів під час ефіру «КИЇВ 24» адвокат Олег Мицик.

За його словами, сьогодні у законі про мобілізацію написано про можливість оновлення анкетних даних шляхом їхнього подання та за допомогою засобів зв’язку, онлайн. Але після оновлення даних передбачено обов’язкове проходження ВЛК упродовж 60 днів.

Він уточнив, що наразі не заборонено і є прямим обов’язком здійснити оновлення даних, тобто військовозобов’язаний має подати дані про себе, свій сімейний стан, освіту, хвороби тощо.

Наступним кроком буде обов’язок пройти ВЛК.

«І обов’язку пройти медичне обстеження ніхто не виключав, йшлося про первинний етап – уточнення анкетних даних. Ініціатори норм у законі, ймовірно, уявляють так, що після отримання такої інформації (уточненої) зможуть належним чином викликати для проходження військово-лікарської комісії», – зауважив Мицик.

Він зазначив, що в законі передбачена так звана заохочувальна норма для тих, хто добровільно з’явиться до ТЦК та пройде ВЛК.

«Може бути ухвалено рішення про вручення такій особі повідомлення – так званої повістки на відправку – на термін аж до двох місяців від моменту проходження ВЛК», – пояснив юрист.

Як зауважив Мицик, паралельно з законом про мобілізацію був внесений проєкт закону про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу про посилення відповідальності за неоновлення даних чи не прихід на ВЛК.

Читайте також наші новини у Facebook