Волинь Новини

У Волинській обласній інфекційній лікарні двічі врятували життя дівчині з важкою формою туберкульозу

Лікарі Волинської обласної інфекційної лікарні двічі змогли врятувати життядівчини, хворої на туберкульоз. Вдруге – під час вагітності.

Читайте також: У Ківерцях небайдужі мешканки долучилися до суспільно-корисних робіт

Про історію свого порятунку Дана Стоянович розповіла у фейсбук-спільноті.

Як зазначає у дописі дівчинавелика заслуга у її лікуванні – медичної директорки з амбулаторно-поліклінічної допомоги Волинської обласної інфекційної лікарні Наталії Чурсіної.

«У 2018 році я захворіла. Лікували мене від бронхіту. Казали: «Все добре, це простий бронхіт!». І так затягнули час, що я 10 місяців ходила з …туберкульозом. Виникла дірка в легені. Мене направили в обласний протитуберкульозний диспансер у ЛуцькуПочались огляди, лікарі сказали «шансів немає». Я в розпачі. Ніхто не хотів братися за лікування, бо я була дуже важкою пацієнткою», – розповіла Дана Стоянович.

Дівчина зізнається, що тоді вже змирилася, з тим, що буде помирати. Але за лікування пацієнтки взялася лікарка Наталія Чурсіна. За словами дівчини, що все буде добре, вона не обіцяла, але дівчина повірила їй.

Лікарка відмінила частину ліків, зробила нове призначення. Вже на другому тижні дівчина почувала себе краще, хоча лікування було дуже важке, та й самі ліки важко було переносити.

Однак на третьому тижні у Дани почалося кровохаркання.

«Я з переляку вирішила, що це я вже помираю. І тут слова лікарки: «Ні , я не дам тобі померти! Ти будеш жити! Просто десь судина лопнула і кров виділяє. Заспокойся, Дано. Так іноді буває», – розповідає Дана.

Лікування тривало, а виразка в легенях не затягувалась. Наталія Чурсіна випробувала різні способи лікування, навіть їздила до Києва. Але без операції не обійшлося.

Тривало оперативне втручання дев’ять годин, під час якого дівчині видалили частину ребер, частину грудної клітки та пів легені. З реанімації в хірургію Дану перевели на другу добу. Вона була безсила, але на третій день, попри безсилля, дівчина робила свої перші кроки.

Післяопераційний період проходив успішно. Вже на сьомому місяці лікування Дану виписали, а родина дівчині була дуже вдячна лікарям, які її врятували.  

Минув рік, Дана виїхала закордон, почала потрохи працювати, згодом повернулася додому, а потім – вийшла заміж. У 2023 році Дана завагітніла. І все було добре, допоки на четвертому місяці вагітності не розпочався рецидив. А чоловік, злякавшись відповідальності, покинув сімю..

«Але не це для мене було страшно. Страшно було втратити дитину. І я знов звернулася до своєї лікарки, з якою весь цей час була на зв’язку. Ми здали мокротиння. Результат, як і очікувалось, був позитивний. Рецидив. І цей туберкульоз вже був іншої форми, стійкої. Це набагато гірше. В мене був шок», – пригадує ті часи Дана.

Знову – лікування у стаціонарі. Треба було підібрати такі ліки, щоб не зашкодити дитині. Дівчині призначили нову, дуже серйозну схему лікування. Але побічних ефектів уникнути не вдалося: розпочалася інтоксикація та кровотеча.

За словами дівчини, вона чахнула на очах, не могла ходити, задихалася. Наталія Чурсіна взяла на себе усю відповідальність за два життя та все ж таки підібрала ті ліки, що змогли діяти легше, але ефективно.

Самопочуття дівчини ставало кращим. Згодом дівчину перевезли у перинатальний центр, де продовжували лікування за схемою, яку підібрала Наталія Чурсіна.

«В мене народився синочок, назвали його Захарчик. Ім’я дала наша Наталія Сергіївна», – розповіла Дана.

Як коментує лікарка Наталія Чурсіна, вперше Дана після неправильного лікування (спершу їй діагностували пневмонію) потрапила до лікарів інфекційної лікарні у важкому стані: дівчина мала запущений туберкульозний процес, внаслідок якого утворилася велика порожнина в легені, яка на той момент кровила.

«У лікарів не було іншого виходу, окрім операції. Хірургам довелося видалити частину ребер та легені. Після цього Дана отримувала спеціалізоване лікування. Усе було добре до моменту вагітності. Можливо, причинами рецидиву стала важка робота Дани, стреси, вагітність, яка завжди є стресом для організму. На щастя, нам вдалося врятувати і життя дівчині, і її малюка. Сьогодні мама перебуває вдома зі своїм малюком. До речі, дитинка повністю здорова», – розповідає лікарка.

Читайте також наші новини у Facebook