Волинь Новини

Близько 60 малих шкіл у волинських селах можуть закрити

На Волині виступили із заявою про недопущення закриття закладів освіти у сільській місцевості.

Читайте також: У Луцьку на проспекті Волі може з’явитися нове укриття

Таку заяву оприлюднив під час позачергової 25-ої сесії обласної ради перший заступник голови Юрій Поліщук.

Про це інформує Волинська обласна рада.

Він, зокрема, зазначив, що з 1 вересня 2025 року уряд вирішив не фінансувати коштом освітньої субвенції зарплату вчителів у школах із кількістю учнів менш ніж 45 осіб, а з 1 вересня 2026 року – менш ніж 60 осіб, цим самим стимулюючи закриття таких закладів. У поясненні зазначено, що такі вчителі зможуть працювати в опорних школах із забезпеченням підвезення або ж продовжувати викладати у малокомплектному закладі освіти, якщо оплату праці їм здійснюватиме місцевий бюджет.

«З цього приводу виникають питання: чи гарантує МОН працевлаштування в опорних школах усіх педагогів зі шкіл, які закриють, та стовідсоткове фінансування з держбюджету підвезення учнів закритих шкіл? Чи, як і завжди, це буде проблемою місцевих громад? А щодо дітей, то це дискримінація за місцем проживання, яка суперечить чинному законодавству про доступність освіти.

Близько 60 шкіл у волинських селах ризикують опинитися на межі існування. Сьогодні тисячі наших захисників із невеликих сіл боронять нашу незалежність на фронті в той час, як освіту для їхніх дітей власний уряд відмовляється фінансувати. Окрім того у сільських територіях школи є осередками волонтерської діяльності, а в невеликих селах часто – єдиними. Тим більше, що під час війни організувати за потреби дистанційне навчання у менших школах значно простіше і ефективніше», – навів аргументи Юрій Поліщук.

Висловлюючи категоричну незгоду із рішенням уряду щодо припинення фінансування малокомплектних шкіл, члени фракції ВО «Свобода» також переконані, що питання закриття, реорганізації шкіл повинно проходити через громадські слухання і в мирний час.

Читайте також наші новини у Facebook