Волинь Новини

Рівень води озера Світязь піднявся до рекордної позначки за останні роки

Рівень води озера  Світязь станом на 21 березня становить 166 сантиметрів над умовним нулем. Торік у цю пору він був на позначці 147 сантиметрів.

Про це пише Волиньпост.

Це явище заступник начальника регіонального офісу водних ресурсів в області Ростислав Кравчук пояснює тим, що за зимові місяці на Волині випало понад дві норми опадів.

І хоча площа водозбору Світязя невелика, завдяки рясним дощам і снігопадам значно поповнилися запаси підземних вод, які в основному живлять Світязь та інші Шацькі озера.

Мало того, на думку деяких фахівців-гідрологів, навіть відбувається перетік підземних вод басейну Прип’яті у басейн Західного Бугу, які й живлять Світязь.

Підтриманню високого рівня води сприяє також шлюз-регулятор, капітально відремонтований у 2019 році на каналі, що з’єднує Світязь з озером Луки-Перемут. Раніше навіть у засушливий період значна кількість води витікала зі Світязя саме цим каналом.

Отже, у весняно-літній сезон Світязь вступає повноводним і це тішить, як природолюбів, так і тих хто віддає перевагу літньому відпочивати на ньому.