Важливо Новини

Чи справді усі можуть отримати грошову допомогу від ООН

Нещодавно грошову допомогу від ООН могли отримати лише вільно переміщені особи, та зараз Мінсоцполітики України запевняє, що список українців, які можуть розраховувати на додаткові гроші збільшився.

Проблемою стало не чітке роз’яснення, хто ж насправді може звернутися за допомогою і як це зробити. Журналісти Район.Луцьк вирішили детальніше про все дізнатися.

Першими піддалися неправдивій інформації пенсіонери, які відразу пішли до державних банків, думаючи, що ці кошти їм нададуть саме там.

У «Приватбанку» пояснили, що банк не дає грошей, а може лише видати картку для виплат, на яку зарахуються кошти від міжнародних організацій. За їх даними, саме організації виплачують кошти та визначають, яка сума буде виділена. Хоча, за їхніми даними, мова йде про 2200 гривень протягом трьох місяців, або ж 6600 гривень одноразово. Також розповіли, що реєстрацію потрібно проходити онлайн на платформі єДопомога.

 

Через те, що рішення щодо надання допомоги відповідній категорії населення та сум виплат приймають міжнародні організації, податися на отримання допомоги може кожен українець, який так чи інакше постраждав від війни.

У прямому ефірі Телемарафону розповіли, що Мінсоцполітики намагається залучити якнайбільшу кількість міжнародних організацій, які орієнтуються на допомогу різним категоріям населення, тому подаватися варто усім, хто того потребує.

На сайті єДопомога вказано, що пріоритетними все ж вважаються найбільш чутливі категорії населення: особа з інвалідністю, пенсіонер, одинока мати або батько, багатодітна сім’я. Та при реєстрації є пункт: «Жоден із вказаних вище», що дає можливість більшій кількості людей спробувати отримати кошти.

 

Які документи та дані знадобляться для заповнення заявки?

Збір даних передбачає надання відомостей про себе та членів сім’ї (дітей та недієздатних осіб), а саме:

Знижка -53%!
Поліроль проти подряпин Shine Armor – ідеальний блиск Вашого автомобіля!

 

  • ПІБ згідно з ідентифікаційним документом;
  • РНОКПП (ІПН);
  • Паспорт громадянина України, ID-картка, Посвідка на постійне або тимчасове проживання, Свідоцтво про народження дитини;
  • Адреси зареєстрованого та фактичного місця проживання;
  • Номер телефону;
  • IBAN (необхідний для виплати допомоги на рахунок).

Верифікацію даних заявника проводить Мінсоцполітики, використовуючи наявні державні інформаційні реєстри та бази даних, що дозволяє отримувати перевірену інформацію про особу. Якщо із даними все добре, заявка передається на розгляд міжнародних організацій.

Як швидко обробляється заявка на виплату?

Після того, як міжнародна організація приймає рішення щодо фінансування визначеної категорії заявників на допомогу, відповідальні особи передають переліки заявників на допомогу. Міжнародна організація обробляє заявки згідно власних внутрішніх положень.

Як дізнатися, чи прийняли заявку

На платформі можна перевірити статус своєї заявки. Для цього на головній сторінці сайту є Допомога, необхідно клікнути на «Перевірити статус заявки».

 

ДовідковоУряд ухвалив розроблене Міністерством соціальної політики рішення, яке забезпечує можливість поширити додаткові виплати від міжнародних організацій на мешканців територій, які тимчасово окуповані, деокуповані або знаходяться в зоні активних бойових дій.

Проєкт реалізовано Міністерством соціальної політики України за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та Програми розвитку ООН в Україні, відповідно до завдань меморандумів Міністерства соціальної політики України з Місією Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні та Товариством Червоного Хреста України, ЮНІСЕФ, Всесвітньої продовольчої програми ООН та Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

Відповідно до постанови від 16 квітня 2022 року «Про підтримку окремих категорій населення, яке постраждало у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України», передбачається можливість надання підтримки у вигляді грошових виплат, шляхом надання допомоги міжнародними організаціями.