Волинь Новини

Друга річниця захоплення автобуса із заручниками у Луцьку: що з вироком Кривошу

Зі слів судді-спікера Вячеслава Покидюка, розгляд справи, окрім великої кількості матеріалів, також пригальмувала війна

У Луцькому міськрайонному суді другий рік триває розгляд справи Максима Кривоша, який 21 липня 2020 року у центрі Луцька захопив автобус із 13-ма заручниками. Його обвинувачують за вісьмома статтями кримінального кодексу України.

Суспільне поспілкувалося зі стороною обвинувачення у справі Кривоша, представниками суду та психологом, який працював із заручниками.

Як і коли покарають Кривоша

Судово-психіатрична експертиза визнала Максима Кривоша осудним. Матеріали передали до суду в березні 2021-го. Їх об’єм – величезний – каже прокурор Вадим Старчук.

«Багато потерпілих, свідків: 10 свідків було допитано, значний об’єм письмових матеріалів, які досліджувались, 16 томів було зібрано. Суд присяжних в луцькому міськрайонному суді ретельно досліджує кожен доказ», – каже представник сторони обвинувачення.

Зі слів судді-спікера Вячеслава Покидюка, розгляд справи також пригальмувала війна. «Бойові дії, воєнний стан, значний проміжок часу не конвоювалися обвинувачені, тому такий на даний час довготривалий проміжок часу», – зазначив представник суду.

Наразі колегія суду досліджує більш як 20-тигодинні відеозаписи у справі. Суддя-спікер каже: розгляд справи – на завершальному етапі. Попереду – судові дебати. «Я думаю, в ближчий час буде логічне закінчення розгляду даної справи», – вважає Вячеслав Покидюк. Точної дати, коли Кривошу оголосять вирок, у суді наразі не називають.

Як розповів Вадим Старчук, за шістьма статтями Кривошу загрожує від двох до 15 років позбавлення волі: «найтяжча стаття – посягання на життя працівника правоохоронного органу. Вона передбачає від 9 до 15 років позбавлення волі, або довічне позбавлення волі».

Зараз Максим Кривош – під вартою у СІЗО. Вину в інкримінованих правопорушеннях не визнає.

Зараз Максим Кривош – під вартою у СІЗО. Вину в інкримінованих правопорушеннях не визнає.

Психологічна допомога потерпілим

У справі потерпілими визнали 21 людину. Серед них водій захопленого автобуса та 12 пасажирів, які майже пів доби провели поруч із озброєним Максимом Кривошем.

 

 

 

Психолог Антоній Мельник два роки тому працював із людьми, чиї родичі перебували у той момент в захопленому автобусі. «У них були панічні атаки, депресивні прояви глибокого ступору», – пригадує він.

Вранці 21 липня 2020 року Максим Кривош захопив заручників та забарикадувався в рейсовому автобусі «Еталон» на центральній площі Луцька. Він здійснив два постріли в бік правоохоронців та кинув гранату, яка не здетонувала. Захоплений автобус їхав із села Красилівка до міста Берестечко. Невдовзі автобус оточили спецпризначенці, телефоном вони вели з чоловіком перемовини. Паралельно той розміщував дописи на своїх сторінках у соцмережах.

23 липня 2020-го Луцький міськрайонний суд обрав Кривошу міру запобіжного заходу – 60 діб тримання під вартою без права застави. Термін перебування у СІЗО продовжували вже декілька разів. За рік тримання під вартою обвинувачений двічі оголошував голодування.

Як повідомив торік Суспільному начальник Луцького СІЗО Сергій Киреєв, за рік тримання під вартою з близьких Кривоша відвідував лише рідний брат, який приносив продуктові набори.