Волинь Новини

«Поліська» як символ епохи: історія спиртзаводу у Луцьку

Горілчаний бізнес у Луцьку завжди займав позиції лідера завдяки місцевому спиртзоводу. Саме це підприємство майже 100 років було головним у місті, пише lutsk.one.

Історія злетів та падінь спирто-горілчаного заводу Луцька у матеріалі.

Початок діяльності

Завершення Першої світової війни поклало край кільком імперіям. На Волині влада знову повернулася до Речі Посполитої. На початку 20-х років відбувається процес організації виробництва у різних галузях.

Перший випуск алкогольної продукції на території сучасного Луцького спиртогорілчаного заводу запустили у 20-х роках. До війни об’єкт функціонував як приватний пивзавод Шнайдерів. Усі можливості для подальшого виробництва відповідного напрямку існували.

Потужний поштовх для випуску вже горілчаної продукції відбувся після завершення Другої світової війни. У 1946 році періодично завод припиняв роботу. Згодом установа все ж запускає масове виробництво.

Десятиліття роботи дало змогу отримати справжній бренд під назвою «Поліська». Назву горілки знали в усій Україні, а їдучи за кордон, навіть брали як сувенір.

Зерновий спирт чудової якості фактично став головним фактором, який вплинув на популярність горілки. Харчовий спиртвиробляли з цукрової меляси, зернової сировини, картоплі та інших відходів цукрового виробництва, плодів.

Завод почав працювати у перші роки після війни, але вперше стабільне виробництво алкогольної продукції розпочалося ще за десятки років до того. У 1920-1930-х роках випускали горілку на базі діяльності вже згаданого приватного пивзаводу Шнайдерів.

Здобутки та досягнення

У 90-х роках ХХ століття спиртзавод у Луцьку досяг визначних результатів, але це не було одразу. Фактично у першій половині десятиліття підприємство оклигало від шоку, який настав після розпаду економіки СРСР. Наприкінці 90-х ситуація значно покращилася.

За кілька років завод успішно зарекомендував себе. Вже у 2003 році спирт «Люкс» отримав перше місце серед конкурентів. Засідання центральної дегустаційної комісії концерну «Укрспирт» визначило відповідні результати. Наступного року Луцький спиртзавод отримав безліч нагород та відзнак. Завод також був переможцем дегустаційних та всеукраїнських конкурсів.

Новітня історія

Для луцького підприємства поступово прийшла слава. Продукція заводу виявилася впізнаваною за межами Волині. Кримінальні осередки та оточення злочинного режиму експрезидента Віктора Януковича вирішили також докласти руку до роботи установи. Вони зібрали спиртогорілчані комбінати в одні руки.

Дії «сім’ї» спровокували перехід спиртзаводу до Державного підприємства «Укрспирт». З жовтня 2012 року виготовлення спирту етилового ректифікованого було призупинене.

Міські чиновники пояснили нібито наслідками реорганізації стало відсутність попиту серед покупців. ДП «Укрспирт» з листопада 2012-го року вимушене було зупинити процес виробництва підрозділом спирту. Вже з квітня 2013-го року фахівці припинили виробництво лікеро-горілчаних виробів.

Підприємство у 2014 році знову вирішило налагодити виробництво й виготовило майже 6 тисяч декалітрів горілчаних виробів. Реалізувати все ж усю продукцію не вдалося. Загалом було продано 3,4 тисячі декалітрів.

Представники влади та підприємства давали різні пояснення такій ситуації. Протягом 2010-2013-х років відбулося значне падіння показників виробництва та обсягів реалізації горілчаних виробів. Відповідні дані демонструють динаміку зниження реалізації майже на 34%.

У 2013-му році загальний обсяг виробництва горілчаних виробів виявився найнижчим за показниками, якщо порівнювати 5 останніх років до цього. Виникли певні умови відсутності серед населення попиту споживання на продукцію. На певний час відновлення його роботи виявилося економічно недоцільним.

Депутати у Луцьку неодноразово обговорювали питання та почали бити на сполох. Представники міськради заявляли, що завод сплатив 62,5 мільйона гривень податків за 2010 рік. Представники місцевої влади зверталися до Кабміну стосовно умов для реорганізації. Це могло повернули статус юридичної особи для підприємства. За часів Януковича столична влада «заблокувала» відновлення Луцького спиртогорілчаного комбінату.

Виробничі потужності

Луцьке підприємство згодом все ж відновило діяльність. Загалом було доставлено на прилавки магазинів 300 тисяч пляшок об’ємом 0,5 літра. Ще 120 тисяч пляшок об’ємом 0,25 літра реалізували у різних торгових мереж нашої держави. У липні 2014 року виробництво припинили, пояснивши це відсутністю акцизних марок.

Добова виробнича потужність складала 1,34 декалітрів. У липні 2014-го року на заводі працювало 153 особи. Заборгованості по заробітної плати не фіксували.

Міська влада нарікала, що саме Київ блокує розвиток підприємства та не повертає юридичного статусу. Луцький завод на повну зміг відновити свою славу популярного виробника, але тривалий час цього не відбувалося.

Продаж спиртзаводу

У 2021 році підприємство виставили на продаж. Аукціон на Prozorro зацікав представників 5 компаній. Стартова вартість фактично одразу зросла з 20,7 млн грн до 108,5 млн грн.

Новий власник отримав потужності виробничого корпусу горілчаного та спиртового цехів, спиртосховще, готової продукції та склади тари. Переможець аукціону підписав протокол щодо результатів торгів, уклав договір купівлі-продажу та провів відповідний розрахунок.

Процес приватизації спиртзаводу вважається після цієї процедури офіційно завершеним. У переліку – 1024 найменувань рухомого та іншого майна. Продали великі цехи, адмінкорпус, гаражі, різноманітне устаткування, транспортні засоби, меблі, склади тощо.