Волинь Новини

Лучанам пояснили, чому вони заплатили за опалення у травні

Після здійснення нарахувань за послуги, спожиті в травні 2022 року, на адресу Центру обслуговування споживачів та Відділу збуту ДКП «Луцьктепло» надходять численні запитання щодо нарахувань за «Опалення» попри те, що опалювальний сезон завершився 6 квітня.

Ситуацію пояснили у ДКП “Луцьктепло”.

Там зауважили, що з завершенням опалювального сезону нарахування основної частини послуги з постачання теплової енергії припинилися. Але від початку лютого 2021 року в Луцьку діють двоставкові тарифи на послугу з постачання теплової енергії, затверджені рішенням виконкому. А це означає, що плата за опалення розбита на 12 місяців.

Згідно двоставкових тарифів всі економічно-обґрунтовані витрати, що несе виробник при виробництві послуги та доставці її до споживача, діляться на дві складові – умовно-змінну та умовно-постійну частини. Умовно-змінна частина стосується безпосередньо використаних при виготовленні тепла енергоносіїв та відповідно нараховується впродовж опалювального сезону. До умовно-постійної входять всі інші супутні витрати, як от обслуговування котелень, насосів, мереж, операційні витрати та інше, а нарахування здійснюється впродовж року рівними частинами.

Сплачуючи комунальну послугу «Опалення» в міжопалювальний період, споживачі сплачують умовно-постійну частину двоставкових тарифів на послугу з постачання теплової енергії та плату за абонентське обслуговування послуги з постачання теплової енергії, як платили й впродовж попереднього міжсезоння.