Новини

Мобілізація в Україні: повідомли, чи можуть вручати повістку поліцейські?

Як відомо, на час воєнного стану, який в Україні запровадили 24 лютого, в країні оголошена загальна мобілізація. Призову підлягають громадяни, які в змозі виконувати військовий обов’язок, віком від 18 до 60 років.

В рамках закону тим військовозобов’язаним українцям, які не звернуться до військкоматів самостійно, повинні вручити повістки із закликом до служби, передає Радіотрек.

Які дані містяться у повістці?

Як пояснили в Асоціації працівників України, у документі про офіційний обов’язковий або необов’язковий виклик до певного офіційного органу повинно бути вказано прізвище, ім’я та по батькові мобілізованого, а також його адреса.

Окрім того, документ повинен містити військову спеціальність, яка повинна збігатися зі спеціальністю записаною у військовому квитку.

Також у документі зазначається дата, час та адреса, куди повинен прибути військовозобов’язаний.

Обов’язковим пунктом у повістках є й печатка та підпис військового комісара.

Чи мають право працівники поліції вручати повістки?

Якщо ви, наприклад, водій і переймаєтесь, чи може представник правоохоронних органів під час зупинки вашого транспортного засобу вручити повістку, то наразі з впевненістю можна сказати, що поліцейські таких повноважень не мають.

Документи, що були вручені таким шляхом можуть бути оскаржені у судового порядку.

Варто також наголосити, що згідно з чинним законодавством, прибуття військовозобов’язаної особи до призовного пункту покладається винятково на самого військовозобов’язаного, а будь-які дії примусового характеру щодо його утримання вважаються незаконними.