Новини

Польща змушує недобросовісних біженців повертати допомогу

Українці гудуть: Польща скасовує виплати за прихисток наших біженців. Від цієї новини дехто у розпачі, бо зараз у сусідній країні фактично починає своє життя з нуля. Інші не нарікають, бо вже знайшли роботу і винаймають квартири. А хтось насміхається з усіх, бо оформив соціальну допомогу у Польщі, але отримує її, живучи… в Україні, інформує Вісник.

Усі – до роботи!

Отож, з 1 липня уряд Польщі більше не буде платити компенсацію польським родинам, які прихистили у себе наших переселенців. За місяць на одного українця витрачали у перерахунку на наші гроші близько дев’яти тисяч гривень. А виїхали ж до Польщі мільйони… Там вирішили, що українські біженці мали б адаптуватися до життя за кордоном. Підтримку житлом та харчами планують залишити лише для осіб з інвалідністю, вагітних та багатодітних. Усім іншим доведеться почати заробляти на прожиття самим. Для біженців організовують проф­курси та уроки польської мови, аби вони ставали конкурентнішими на ринку праці. І сприятимуть у пошуках роботи, бо ж досі мають дефіцит робочої сили.

Затримався в Україні – штраф

Для українців поки залишаються помісячні виплати як на дорослих, так і на дітей на час проживання у їхній країні. Але поляки прикро вражені тим, що дуже багато наших біженців оформили соціальні виплати і повернулися додому! При цьому далеко не всі повідомили соціальні служби про свій від’їзд, а інформація про перетин кордону одразу надходить до органів соціального захисту. Відтак українці втратили право на захист у Польщі, а отже, й на виплати. При цьому кошти багато хто знімав в Україні. Тепер за це доведеться відповідати. Нарахування пільг не припиняється з першого дня від’їзду. Бо ж закон дозволяє людям з тимчасовим захистом Польщі бути за межами країни 30 днів. Та коли цей термін закінчується, біженець стає порушником. Відтак тепер зобов’язаний повернути не тільки зайве отримані кошти, а й штраф у вигляді нарахованих відсотків! Уже таку вимогу висунули до 700 українців. Але кількість порушників щодня зростає.

Пам’ятайте: міжнародний захист хоч і діє протягом 18 місяців з часу його оформлення, однак втрачає свою чинність через 30 днів перебування поза межами Польщі. Відтоді ви вже не зможете в’їхати в країну як вимушений переселенець! Якщо покинули Україну менш ніж на 30 днів, маєте право повернутися, але остаточне рішення все одно за польською прикордонною службою. Також не забувайте, що українці можуть виїхати за кордон з будь-яким документом, що підтверджує особу, лише один раз. Вдруге за «внутрішнім» паспортом чи ID-карткою уже не випустять.