Волинь Новини

Нова організація медичного простору: на Волині планують кластеризувати лікарні

Члени Госпітальної ради при Волинській ОВА 10 червня обговорили пропозиції Міністерства охорони здоров’я України з моделювання мережі медзакладів в рамках підготовки Плану відновлення і модернізації України, повідомили Волинські Новини.

Як повідомили у Волинській облраді, уряд пропонує трансформацію чинної медичної мережі області, як і інших регіонів, в нову систему. А саме: лікарні поділятимуться на загального типу ( які розташовані найближче до місця проживання пацієнта, і де лікуватимуть найпоширеніші захворювання), а також кластерні й надкластерні (тут надаватимуть високоспеціалізовану медичну допомогу).

Керівник профільного управління ОВА Юрій Легкодух висловив стурбованість, що в запропонованій мережі зникла низка діючих медичних установ краю. «В проєкті не враховано низку закладів охорони здоров’я, які мають потужний ліжковий фонд, зокрема, Нововолинська ЦРЛ, Іваничівська та Рожищенська багатопрофільні лікарні та лікарня Шацької тергромади», – зауважив він.

Заступник голови обласної ради Григорій Пустовіт додав, що детально ознайомився із запропонованим кластерним поділом лікувальних установ і, на його думку, така новація сьогодні не на часі.

«У нас є Ковельське МТМО та медичне об’єднання Луцької громади, в розвиток яких вкладено колосальні кошти. Це наш здобуток, а ми позбавляємо ці лікарні окремих функцій, адже вони віднесені до кластерних, а не надкластерних. Це неправильно, адже кількість хворих збільшується, а надто в умовах воєнного стану».

Григорій Пустовіт пропонує клопотатися про відтермінування такого рішення та запровадження перехідного періоду на 5 років. «Або ж маємо висловити свою пропозицію, аби ця система була більш гнучкою, щоб у лікувальних закладів вищого рівня залишились притаманні їм функції. Головне сьогодні – зберегти надбаний потенціал медичних закладів нашого регіону», – зауважує він.

З такою думкою погодились більшість присутніх на засіданні керівників закладів охорони здоров’я. Лікарі піддали критиці запропонований проєкт медичного кластера, мовляв – це потужний крок назад, що значною мірою суперечить чинній системі реформування медичної галузі.

Голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства Ірина Горавська закликала колег детально проаналізувати, які пріоритетні послуги надає кожен окремий заклад охорони здоров’я області, щоб в майбутньому була можливість безболісно оптимізувати госпітальну мережу та запропонувати власну модель.

«Ми розуміємо, що оптимізація мережі – це невідворотній процес, адже утримання медичних закладів здійснюється за рахунок бюджетних коштів, яких в умовах війни та знищеної економіки в держави фактично немає. Тому варто міркувати не з позиції керівників закладів, а з прагматичної державницької і усе ж визначатись, які заклади варто утримувати, щоб та чи інша медична послуга надавалась якісно», – наголосила вона.

За пропозицією члена Госпітальної ради, депутата облради Ярослава Матвійчука на засіданні також розглянули можливість створення реабілітаційних центрів для поранених військовослужбовців, а також питання лікування та оздоровлення внутрішньо переміщених осіб у медичних закладах області.

Члени госпітальної ради обрали депутатку обласної ради Ірину Горавську заступницею голови цього консультативно-дорадчого органу.