Волинь Новини

Сезонна алергія та її наслідки: як працює стаціонарне відділення у Волинській лікарні

Станом на 30 травня в обласній клінічні лікарні на стаціонарному лікуванні десятеро пацієнтів з ускладненнями внаслідок алергії. Зараз триває сезон полінозу – виду алергії на пилок рослин, — розповіла Суспільному керівниця відділення алергології Алла Бабіна.

З її слів, з березня і до вересня в людей проявляється ознаки полінозу – це нежить, сльозотеча, чхання, може бути кашель та напади ядухи.

Алергія, яку пацієнти ігнорують, може перерости в бронхіальну астму, — говорить Алла Бабіна. Каже: майже 50% українців мають різні алергічні прояви, у 80-ті роки лише 13-14% людей звертались за медичною допомогою.

Сезонна алергія: на стаціонарному лікуванні у Волинській клінічній лікарні нині десятеро хворих

Алергія, яку пацієнти ігнорують, може перерости в бронхіальну астму. Фото: Суспільне Луцьк

Тетяна Оксенюк впродовж десяти років лікується від бронхіальної астми, викликаної сезонною алергією на цвітіння рослин.

“На вулицю як виходжу – сльозоточивість іде, носа закладає, дихати важко. Є загострення таке, що ні краплі, ніщо не знімає, треба капатися, щось сильніше. Я майже кожен рік лягаю до лікарні в цей період”, — розповідає жінка.

Сезонна алергія: на стаціонарному лікуванні у Волинській клінічній лікарні нині десятеро хворих

Тетяна Оксенюк впродовж десяти років лікується від бронхіальної астми. Фото: Суспільне Луцьк

Крім полінозу, – каже лікарка Оксана Критюк, – актуальною є інсектна алергія – це реакція на укуси комах. В пацієнтів виникають набряки, почервоніння, свербіння. Це також небезпечна проблема, оскільки вона може прогресувати та набряк може закінчитись досить фатальним наслідком, шоком, — говорить лікарка.

З її слів, самолікуванням займатися не варто, ліки має призначити алерголог.

За рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я щорічно 30 травня відзначається Всесвітній день боротьби проти астми та алергії.