Волинь Інтерв’ю Новини

(НЕ) солодка розмова з луцькою шоколатьє. РЕЦЕПТ

Шоколатьє, пастильє, консультанка з харчування і фітнес кондитерка. Вчилася робити солодощі в Європі, а в Луцьку створила нині відомий бренд «Цукерки від Оленки». Займається йогою, проводить майстер-класи та мріє про власну студію… Надихає, чи не так? Та чи завжди майстриня турбувалася про здоровя?

Не лише про шоколадну справу, а й про не менш важливі моменти з біографії говорили з Оленою Турченюк.

Спеціально для читачів Волинь#infa в переддень нового року: авторський рецепт какао з перцем чилі. Читайте в інтерв‘ю.

Какао з чилі; фото ілюстративне 

Ви майстриня на всі руки! У першу чергу: шоколатьє чи консультант з харчування? Як поєднуєте дві галузі?

Я ласунка, дуже люблю солодке (сміється). Приблизно 5 років тому плавно переходила на здоровий спосіб життя і починала виготовляти натуральне печиво без цукру. Потім почала робити керобні цукерки. Паралельно був період пошуку себе. Шукала, чим би то мені таким зайнятися, що мені подобається. Почала частувати своїх рідних, друзів цукерками. Їм смакувало, і я спробувала робити шоколад. Через деякий час (це було на території Італії) я переїхала до Франції, там вже почала продавати свої цукерочки. У Франції я прожила рік, навчалась в університеті, вчила мову. Ностальгія за Україною мене переповнювала, почала думати про повернення. І я це зробила.

У Луцьку я почала більше розвивати свою шоколадну справу, придумала бренд «Цукерки від Оленки». Почала робити під замовлення, проводити майстер-класи. Тоді зрозуміла: це – моє! Це моя діяльність (не хочеться називати «робота», бо це моє хобі), моя віддушина. Дуже подобалось проводити майстер-класи діткам, бачити ці забруднені ручки в шоколаді, цю вдячність, обнімашки! Я розуміла, що рухаюся правильним шляхом.

До того ж, у мене медична середня спеціальність, тому я не дієтолог,  а саме консультант з харчування. Дієтологи повинні мати вищу освіту! Я проходила курс практичної дієтологої Лари Серебрянської онлайн та офлайн у Львові. А зараз займаюсь вивченням клієнтів, їхніх звичок, аналізом і складанням плану харчування, власне. В інстаграмі маю крутий фідбек. Люди худнуть за моїми рекомендаціями!

Чому шоколатьє, чому не кондитер? Бачила, ви із борошна теж пекли.

Шоколатьє в Україні дійсно непопулярна професія. Здебільшого тут пекарі та кондитери. Мені сподобалось робити шоколад, тож я вирішила пройти курси шоколатьє в Італії. Там ця професія досить популярна: там багато шоколадних бутіків, шоколадних фабрик. Я знала італійську, тому чом би й ні. Просто спробувати, вивчитися, більше зануритися у світ шоколаду і зробити це професійно. Отримала диплом і з новими знаннями повернулася на Батьківщину пробувати себе як шоколатьє.

А конкуренти у Луцьку є?

Я не люблю слово «конкурент», краще «колега»… Як я починала, було 1-2 майстри, а зараз таких вже чимало. От, наприклад, мені дуже смакує бренд «СістерсАшоко», вони виготовляють дуже смачний шоколад з якісних какао бобів. Є багато майстрів і це мене дуже тішить, бо шоколад – затребуваний, особливо натуральний без цукру. У кожного є своя родзинка. Наприклад, в мене є трюфелі, які дуже люблять. Також я печу тарти безглютенові з кокосово-шоколадним кремом. Мій авторський рецепт. Я потрохи доповнюю свій асортимент. Ще у мене є пастила, тому мене можна назвати і «пастельє». Зараз розвивається така професія як «фітнес кондитер», мене можна і так назвати. Ще у моєму асортименті є хлібці сушені без глютену. Хоча починала тільки з шоколаду.

Що найбільше користується попитом в інстаграмі?

Найбільше – шоколад, на другому місці пастила і мої майстер-класи,  хлібці на третьому місці.

Майстер-клас; фото Олени Турченюк  

Розкажіть детальніше про майстер-класи. Ви їх проводите в розважальних центрах/закладах, чи додому вас також можна запросити? 

Шоколад я зробила і все, а тут зовсім інший підхід до роботи. До того ж, на майстер-класах емоції, взаємодія з людьми, це цікавіше…

Мене запрошують на день народження часто, зазвичай це кафе, але буває і вдома. Інколи сама організовую такі заходи або разом зі студіями різними. Я можу сама приїхати на місце, або до мене приходять. Проводжу також ароматерапії для жінок, щоб «помагічити», «пофеячити». Для діток я приношу з собою готовий молочний шоколад, а з дорослими ми робимо все з нуля.

У мене був досвід ще, коли батько доньці подарував мій майстер-клас на річницю. Прийшли жінка з чоловіком до мене (тоді я орендувала кафе), вони разом працювали як пара, виливали сердечка з шоколаду. Такий майстер-клас триває годину.

Повертаючись до цукерок, розкажіть, як проходить ваш робочий день?

У мене є ще одна робота, працюю в італійському колцентрі. А з цукерками все залежить від замовлень. Не маю якогось сталого графіку. Був період, коли я щодня цим займалась. Ще від сезону багато залежить. Наприклад, під новий рік замовлень завжди більше.

Цукерки; фото Олени Турченюк 

Скільки займає приготування коробочки цукерок?

Це залежить від самих цукерок. Наприклад, щоб приготувати трюфелі потрібно зробити ганаш. Ганаш – це начинка. На приготування 0,5 кг ганашу –  треба десь 30 хвилин. Потім його треба залишити наніч в холодильнику для того, щоб він стабілізувався. Другий етап – формування самих цукерок. Це також 30 хвилин. Загалом 1,5 год йде, щоб зробити 45-50 цукерок.

На приготування пастили (це чистка, обробка, блендерування яблук) витрачаю приблизно дві години, потім 10-12 годин вони лежать в дегідратор, а потім 30 хв, аби це все скрутити.

Так само і з хлібцями: дві години, щоб почистити овочі, льон подрібнити… Потім так само в дегідратор його «відправляю».

Фото Олени Турченюк 

Бували у вас незадоволені чи надто вибагливі клієнти?

Так, звісно. Небагато, але були. На майстер-класах, де працювали дорослі з дітками, були дві дівчинки, які вже проходили курси  з шоколаду, тож очікували більш професійний підхід. Мені тоді сказали, що це на один раз. Я нормально відреагувала, бо розумію, що не можу всім подобатися, і цукерки мої також.

Трапляється, що людям замало цукру або шоколад загіркий. Були такі, що просили 100% чорний шоколад без меду: лише какао-боби, какао-масло та ваніль. Він дуже гіркий, але інколи роблю його для себе.

Яке для вас найнезвичніше поєднання інгредієнтів в шоколаді?

Карі. Я робила трюфелі з карі. Робила з сіллю, до речі, мені таке дуже подобається. Знаю, що не всі люблять, але шоколад з сіллю та перчиком – дуже класне поєднання. З сиром також непогано. Солене з солодким – дуже смачно.

Цукерки; фото Олени Турченюк

Про факапи. Чи були вони у вас?

Бувало. Інколи могла забути про замовлення – це дуже незручно. Бува таке, що десь не вистачало цукерки: виходила з дому і пам’ятала, що поклала 20, а виявлялося, що їх 19.

І печиво у мене не виходить, воно чомусь завжди твердіє (сміється).

Ви хочете відкрити щось на кшталт «Львівської майстерні шоколаду»?

Там запах такий гарний. З цим запахом можна і шоколаду не їсти (усміхається). Це своєрідна ароматерапія. Там смачний шоколад, я його коштувала. Але не хочу собі геть таку майстерню. Там спеціалізація на шоколад, тортики і каву. А я хочу розширити те, що зараз маю: майстер-класи, консультації з харчування.

Хочу себе прокачати в печеві, безглютеновій випічці. Вдосконалити свої навички. У «ЛМШ» гарно, затишно, смачно, але я хочу дещо інше. Студію, де буде все: хлібці, пастила, горіхові пасти. Щоб було багато всього корисного і смачного. Вже навіть назву вигадала, але поки це таємниця.

А ви як харчуєтеся? Магазинні солодощі купуєте?

Ні, хіба в магазинах здорового харчування.

Я п’ю достатню кількість води, як мінімум – 1,5 літри в день. Двічі на день їм овочі, але лише сезонні. Їм м’ясо, біле, свинину вживаю дуже-дуже рідко, їм кролика, перепілку, курочку домашню. Рибу їм двічі на тиждень, яйця кожен день, здебільшого варені. Крупи цільнозернові. Молочні продукти вживаю в мінімальній кількості, бо з віком молоко краще не вживати. Якщо їм, то хіба продукти з козиного молока. Каву п’ю на соєвому молоці. Важливо, до речі, завжди читати склад, бо зараз багато «єшок». Вживаю вівсяну крупу, гречку, рис, амарантову кашу, кіноа, пшоно, кукурудзяну кашу. В Україні дуже широкий вибір каш. З бобових їм сочевицю, квасолю, горох. Часто думають, що здорове харчування – це дорого, але насправді ж не так. Горіхи ще вживаю, насіння кунжуту, соняшника, льону, насіння коноплі, гарбуза. Фрукти сезонні також їм щодня.

Якщо людина збалансовано харчується, білків в організмі вистачає – то їй менше хочеться солодкого.

Є «ПП фанатики» (ті, хто фанатіють від правильного харчування, – приміт. ред.).
Як ви до такого ставитеся?

Колись я також була «ПП фанатиком». Місяцями не вживала цукру ні грама. Я за те, щоб харчування було здорове та збалансоване. Коли споживаєш їжу – вона виконує якусь корисну функцію, надає тобі вітаміни та мікроелементи.

Солодощі можуть бути із цукром, але все має бути в міру. І вживати їх рекомендується у першій половині дня, метаболізм тоді краще засвоює. До того ж, протягом дня ви можете спалити ці калорії. У всьому має бути міра і фізична активність, звісно. Займайтеся спортом, більше ходіть, якщо маєте можливість.

Ви розповідали про те, що мали розлад харчової поведінки, розкажіть як це було, як воно виникло?

У мене були проблеми із зайвою вагою. Це пов’язано із смертю мами. Її не стало, коли мені було 13…  Була важка психологічна травма. Не могла усвідомити, що мами більше немає. Потім, десь через рік, я сиділа на дієтах. У 14 років я була худенька, струнка дівчинка. Але надумала собі, що  товста і почала сидіти на дієтах, голодувала. Я скидала вагу, але до 27 років у мене були такі собі «качелі»: то я нормально їм, чудово себе почуваю, то знову набираю вагу. Двічі було таке, що я набирала по 10 кілограм! Цей непрожитий психологічний стан заїдала. Їжа для мене була порятунком. Адже з дитинства ми отримуємо першу материнську любов через її молоко, а от я маму втратила і намагалася цю любов компенсувати їжею.

У мене були дієти, обмеження, а потім зриви. Я не вміла чути свій організм. Я їла дуже часто, коли цього не хотіла. Виходила я з цього поступово: проходила програми очищення, пила БАДи, займалася духовними, різними жіночими практиками. В 33 пройшла курси з дієтології. З’явилося більше знань, тож ця проблема почала відходити. Проте навіть зараз у мене бувають такі моменти, але я себе завжди запитую: «Лєна, ти голодна чи просто хочеш заїсти стрес?» , це мене зупиняє.

РХП ти не усвідомлюєш, це робиться на автоматі. Ти їси, їси, бо так простіше, так легше… І цю проблему багато хто не помічає.

Ви з ним поступово боролися і зараз можете сказати, що з ним покінчено? Вам ставив психолог діагноз?

Я дізналася про цей термін, коли проходила курси з дієтології. Ми вивчали симптоми, і я зрозуміла, шо в мене було таке ж.  Нелюбов до себе, заїдання стресу, неприйняття свого тіла.

Зараз все добре. Я нормально збалансовано харчуюсь, не хочу їсти шкідливу їжу: фаст-фуди, цукор, майонези, соуси, консервацію. Основна база – здорове харчування. А як нервуєшся – краще піти потанцювати, поспівати, пострибати, спортом зайнятися чи помалювати, а не бігти до холодильника.

Спортом зараз займаєтеся?

Зараз займаюсь йогою. Загалом я завжди була активна: три роки ходила в спортзал, літом бігала та займалася з фітнес-резинками. А йога мені дуже подобається!

А кинули палити як?

Я не була заядлим курцем. Могла сигаретку з друзями скурити за компанію, особливо в Італії. Та воно саме поступово відійшло… Як поверталася з Європи в Україну, поставила табу на алкоголь. Бо для європейців бокал вина в день – це нормально. Згодом це й для мене  стало нормою. А тут, в Україні, я прагнула почати нове життя, відмова від алкоголю – одна з позитивних змін.

Зима надворі, ковід теж нікуди не зникає… За допомогою харчування можна запобігати хворобам. Що можете порадити, аби не «злягти» в період різдвяно-новорічних свят?

Пити достатню кількість води, вживати в раціон вітаміни C та D. Пити чаї з шипшини, обліпихи, журавлини або просто смакувати цими ягодами з медом, їсти м’ясо, сезонні овочі! Загартовування також сприяє зміцненню імунітету, дихальні вправи допомагають.

Лазня дуже добре загартовує, але без алкоголю! З подругами щотижня ходимо, вже ось 4 рік поспіль.

Незабаром новий рік, «подаруйте» читачам Волинь#infa якийсь особливий рецепт.

Спеціально для ваших читачів – рецепт какао з чилі! Напій насправді дуже смачний, особливо смакує в холодні зимові вечори.

Знадобляться такі інгредієнти:

Молоко (кокосово/рисове) – 200 мл

Какао порошок – 1 ст. л з гіркою

Перчик чилі  – щіпка

Кориця – за бажанням

Молоко довести до кипіння, додати какао, добре розмішати та додати перчик. Вуаля, напій готовий!

Можна додати трішки кокосового цукру, мед або трохи солі для «цікавого» смаку.

Спілкувалась Ольга Возняк

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Луцька кондитерка про торт зі смаком в‘ялених томатів та особистий бренд. РЕЦЕПТ
«Моя робота – такий собі челендж»: Анна Орлова про професію баристи