Важливо Волинь Інтерв’ю Новини

«Моя робота – такий собі челендж»: Анна Орлова про професію баристи

Ранок майже кожної людини розпочинається з кави. Хтось надає перевагу домашній, а хтось йде у кафе та смакує її там. Але ніхто не задумується про людей, які готують нам цей тонізуючий напій та задають настрій нашому дню.

Журналісти Волинь#Infa поспілкувалися  з Анною Орловою –  баристою однієї із популярних кав’ярень Луцька.

Розкажи, яка в тебе освіта? Навряд ти навчалася на баристу в університеті.

Звичайно, що не навчалася, я за освітою – вихователь у дошкільному закладі, а спеціалізація моя – психологія. Я не починала працювати за спеціальністю, тому що професія вихователя  недооцінена і недофінансована. І, напевно, не вистачило якоїсь мотивації, не мотивують молоде покоління, щоб воно йшло навчатися на вчителів та вихователів.

А як ти потрапила у “кавову індустрію”?

Мене взяли у кавове рабство, тепер не можу вибратися (сміється). Я шукала роботу, знала, що мені подобається Kava Avenue, їхній підхід до роботи, ставлення до гостей і написала їм.

Що тобі найбільше подобається у роботі і чому?

Спілкування з людьми. Можливість працювати з різними особистостями, знаєш, не як в офісі, коли ти щодня бачиш одні і ті ж обличчя і ця рутина тебе задовбує. Моя робота – такий собі “челендж” ти намагаєшся вгадати, що людині подобається, намагаєшся до кожного знайти підхід. Це мені й подобається.

Який був твій перший робочий день?

Я нічого не їла. І ні разу не сходила до вбиральні, бо дуже нервувала. Все було прикольно, класно, згадую як я тупила. Запитувала для чого в американо з молоком додавати воду (сміється), можна ж не додавати, навіщо розбавляти напій. А потім мені сказали, що це такий рецепт, так і готують американо з молоком.

Скільки часу потрібно, щоб навчитися варити хорошу і смачну каву?

Все життя і того буде замало (сміється). Хорошу каву можна зробити і в перший робочий день, а можна працювати 10 років і приготувати несмачний напій, тому що потрапить пересмажене зерно чи ще щось. Усе відносно, не тільки від баристи залежить якість кави, а й від низки інших факторів.

Ти п’єш каву в інших закладах?

Так. І це не впливає на мою репутацію та заробітну плату (голосно сміється). Звичайно п`ю, в багатьох луцьких закладах смачна кава, і коли відвідуєш інші заклади можеш щось для себе почерпнути нове та й розвинути свій кавовий смак.

Що робиш, коли помічаєш, що тобі зробили погану каву?

Кажу: “Дуже дякую, гарного дня”. По звуку того, як збивають молоко можна визначити чи це роблять правильно, по тому як екстрагується еспресо (пропускання гарячої води під тиском 8-9 бар через таблетку свіжозмелених кавових зерен прим.ред.) можна зрозуміти чи буде смачна кава, чи несмачна.

Найсмачніша чашка кави у твоєму житті, якою вона була?

Кожного ранку, коли готую собі каву, я п`ю найкращу каву (жартує). Найсмачнішу каву я пила, коли у нас відкрилася нова локація, тоді зробили в честь цього корпоратив і ми трішки випивали, а хтось із хлопців зробив капучино. Я тоді його випила і воно було настільки смачнюще, настільки збалансовані у ньому були смаки: не було супер молочного смаку, не було кисле чи гірке, воно було ідеальне, просто кайфове!

А найгірша чашка кави, яку ти куштувала?

Це було в одному із закладів Луцька, її приготувала дівчинка, яка не так давно почала працювати у цій сфері, вона переекстрагувала еспресо, кава вийшла занадто гіркою. Я її не випила і деякий час не ходила у той заклад, але у цьому немає нічого страшного, таке буває.

Робота з людьми – завжди стрес. Які люди тебе найбільше дратують і чому?

Ніякі не дратують, зовсім. Навіть п’яничка, який п’яний в дрова і прийде до тебе по каву та щось нерозбірливо говорить. Я розумію, що він хоче, щоб йому стало легше, він хоче збадьоритися. Але та кава не дасть йому такого ефекту. Кава – не допомагає при алкогольній інтоксикації!

Чи виникала у тебе думка змінити професію?

Звичайно! В кінці кожної зміни (жартує, сміється). Це дуже класна робота, це кайфова робота, я із задоволенням іду на роботу і сумую, коли в мене вихідні. Думаю, блін, що я роблю тут, у дома, мені треба на роботу, там мої постійні гості. Але це робота не на все життя. Це для душі класно, але часом хочеться якоїсь серйозності. На мою думку, бути баристою до пенсії – дивно, хоча, можливо, це просто стереотип.

Топ 3 поради «Як буди хорошим гостем».

1.Посміхайтеся!

2.Вітайтеся з баристою.

3.Ну і звичайно залишайте чайові, це приємно (посміхається).

А яким має бути ідеальний бариста?

Він обов’язково має бути з хорошим настроєм. Бажано, щоб він варив смачну каву (сміється), не хамив людям, якщо в нього поганий настрій, хоча якщо ти виходиш на роботу у поганому гуморі, то люди, самі того не помічаючи, тобі його підвищать: своїми компліментами чи чи простим і щирим побажанням гарного дня.

Чи можна вдома варити таку ж смачну каву як варять у закладах?

Я не знаю, бо вдома каву не готую. Десь півтора роки тому готувала, але я просто заварювала її кип’ятком і мені було смачно. У закладі своя атмосфера. Кава може бути несмачна, не ідеальна для твоїх смакових рецепторів, але приємна атмосфера у кафе, посмішка баристи, комфортні сидіння – усе це може скласти позитивне враження про напій. Ти можеш таку ж каву випити за інших обставин і вона вже буде несмачна. В мене особисто так.

Чому усі не люблять американо?

Ну от візьмемо тарілку борщу. І налий туди півлітра кип’ятку. Смачно? Просто еспресо – самодостатній напій, який має свої нотки, навіщо його розбавляти!?

Як проходить твій типовий робочий день?

Зранку я приходжу, відкриваюся, виношу стільчики та столики. Активую програму, що я вийшла на роботу, приводжу себе до ладу і все. Якщо вже є гості, то роблю їм каву, десь в перерві роблю каву собі і десь її сьорбаю потрохи. І все працюєш, спілкуєшся, даруєш людям позитив і заряд енергії на весь день. А ввечері прибираю, щоб усе було чистенько, гарненько, рахую касу за день і йду до дому.

Що робити людині, яка хоче йти працювати баристою, але вагається?

Спробувати. Ніхто не заважає піти десь на стажування і просто спробувати, ти в процесі зрозумієш чи тобі подобається, чи все-таки це не твоє. Не спробуєш – не дізнаєшся!