Волинь Новини

Діагностика уражень нервової системи: консультує лікарка з Волині

Ольга Маркусь, яка родом зі Старої Вижівки, а нині працює у Києві, пояснила, які ж найбільш поширені діагностичні обстеження вам може порекомендувати невролог.

Про це лікарка інформує у соцмережі Facebook.

Як відомо, багато подібних симптомів зустрічаються в різних комбінаціях при різних розладах. Тому після опитування пацієнта та огляду ми часто призначаємо додаткові обстеження для постановки діагнозу.
То які ж найбільш поширені діагностичні обстеження вам може порекомендувати невролог?
Лабораторні обстеження.
Загальноклінічні аналізи (кров, сеча, глюкоза крові) дають інформацію про загальний стан організму. Інші біохімічні обстеження ми призначаємо для виявлення конкретних проблем зі здоров’ям залежно від скарг.
Аналізи крові можуть підтвердити наявність інфекцій, порушень згортання крові, анемію, дефіцит вітамінів, порушення в роботі ендокринних органів тощо.
✅Люмбальна пункція – передбачає забір спинномозкової рідини (рідина що оточує головний і спинний мозок) та її аналіз для діагностики інфекцій, субарахноїдального крововиливу (САК), злоякісних новоутворень ЦНС, демієлінізуючих захворювань (ну тут потрібен окремий допис🤔).
✅Рентгенографія черепа та хребта – дозволяє оцінити стан кісткових тканин після травми, визначити вроджені патологічні відхилення і аномалії розвитку хребта.
✅Комп’ютерна томографія (КТ) – обстеження, при якому використовується комбінація рентгенівських променів і комп’ютерних технологій для отримання зображення органів, кісток і тканин.
КТ швидкий метод діагностики, займає близько 20 хв. Обстеження першої лінії при порушеннях мозкового кровообігу (для диференційної діагностики між крововиливом та інфарктом головного мозку перед початком тромболітичної терапії), при травмах голови тощо. Можливе застосування з контрастним підсиленням, що підвищує точність діагностики.
✅Магнітно-резонансна томографія (МРТ) – використовує комбінацію великих магнітів, радіохвиль і комп’ютера для створення детальних зображень органів і структур тіла.
На відміну від КТ не використовує іонізуючого випромінювання. МРТ використовується для діагностики інсульту, пухлин головного та спинного мозку, патологій хребта, демієлінізуючих захворювань, інфекцій, судинних порушень, пошкоджень мозку, пов’язаних з епілепсією, аномально розвинених ділянок мозку. Контрастний барвник може бути введений у вену для покращення видимості певних ділянок або тканин.

✅КТ- або МРТ ангіографія – використовується для візуалізації кровоносних судин, може показати звуження або обструкцію кровоносної судини в головному мозку, голові або шиї, наявність аномалій судин (мальформація, аневризма). МРТ-ангіографія виконується з використанням спеціального режиму. КТ-ангіографія з використанням контрастної речовини.

✅Електроенцефалографія (ЕЕГ)- обстеження, яке виявляє електричну активність мозку за допомогою маленьких металевих дисків (електродів), прикріплених до шкіри голови.
Основний показ для ЕЕГ – епілепсія. Призначають також при інфекціях, травмах ЦНС, пухлинах головного мозку, коли є вплив на діяльність мозку.
ЕЕГ допомагає відрізнити епілептичні напади від інших типів припадків, таких як психогенні неепілептичні напади, синкопе (непритомність). Є додатковим тестом на смерть мозку, допомагає визначити чи слід припиняти прийом протиепілептичних препаратів.
ЕЕГ зазвичай триває 20–30 хвилин та якщо звичайного обстеження не достатньо можна виконувати відео-ЕЕГ моніторинг – запис відображення моделей ЕЕГ та клінічної поведінки, записаної на відео.
✅Електронейроміографія (ЕНМГ) – використовуюється для діагностики захворювань периферичної нервової системи: хвороб рухових нейронів, корінців, сплетень, периферичних нервів, нервово-м’язових синапсів та м’язів.
ЕНМГ включає дві основні методики:
🔸стимуляційна ЕНМГ – дослідження нервової провідності – нерви стимулюються в різних точках невеликими електричними ударами, штучно активуючи їх, щоб можна було виміряти їхню функцію.
🔸голкова електроміографія – дуже тонкі голки вводяться в кілька м’язів. Кожна голка має мікроскопічний електрод, який вловлює як нормальні, так і аномальні електричні сигнали, які видають м’язи.
Найчастіше ЕНМГ призначають при защемленнях нерва (компресійні або тунельні нейропатії), пошкодження нервів після травм, для діагностики гострої або хронічної полірадикулопатії (наприклад, Гійєна-Барре), полінейропатії, міопатії, міастенія, хворобі мотонейрона (боковий аміотрофічний склероз), невриті лицевого нерва.
✅УЗД судин шиї – є безпечною, безболісною процедурою, яка використовує звукові хвилі для дослідження кровотоку через судини шиї. Крім самої судини, яка зображена чорно-білим кольором, можна візуалізувати і кровотік (доплерографія) – відображається кольором і накладається на звичайне ультразвукове зображення. За допомогою цього методу лікар може перевірити прохідність, товщину та еластичність судини та виявити звуження, розширення, ураження судин, судинні вади розвитку.
УЗД найчастіше проводиться для виявлення звуження або стенозу сонної артерії, що значно підвищує ризик інсульту.
Призначаємо коли шукаємо причину ТІА чи інсульту, або якщо є захворювання, які підвищують ризик інсульту: гіпертонічна хвороба, цукровий діабет, високий рівень холестерину, ішемічна хвороба серця.