Волинь Новини

У Любомльському ТМО запустили роботу комп’ютерного томографа

Як стало відомо, на початку жовтня КНП «Любомльське ТМО» Любомльської міської ради отримало ліцензію на проведення компютерної томографії. Відтак з початку жовтня на апараті вже обстежили до 20 людей.  

Нагадаємо, що новий сучасний апарат КТ встановили в рамках програми президента України «Велике будівництво» проєктів реконструкції приймальних відділень опорних лікарень, йдеться на фейсбук-сторінці медичної установи, передає Район. Любомль.

Як розповідає лікар-рентгенолог Ігор Онищук, проведення комп’ютерної томографії (КТ) – швидкий, безпечний і безболісний спосіб отримати повну інформацію про свій організм. Точна і своєчасна діагностика захворювання має вирішальне значення для правильного і успішного лікування хвороби. Саме це пояснює популярність одного з найдосконалішого методу променевої діагностики на даний час  – комп’ютерної томографії.

Комп’ютерна томографія необхідна при визначенні безлічі захворювань, які вражають різні органи і системи організму:

– опорно-руховий апарат: кістки, суглоби і хребет;

– нервову систему (в тому числі, головний мозок);

– щитовидну і паращитовидні залози;

– легені, трахеї бронхи;

– органи черевної порожнини: печінка, селезінку, підшлункову залозу, шлунково-кишковий тракт, жовчний міхур і жовчовивідні шляхи;

– сечостатеву систему: нирки і наднирники, сечовий міхур, органи тазу;

– лімфатичну систему.

«За цей час на апараті переважно обстежили пацієнтів зі стаціонарних відділень, зокрема, тих, у яких підозрюють чи діагностували коронавірусну хворобу. Також комп’ютерну томографію робитимуть пацієнтам із підозрою на інсульти, при травмах. Щоб обстежитись на КТ, потрібно мати направлення сімейного лікаря або лікаря, що займається лікуванням пацієнта і це входить в протокол лікування даного захворювання або є покази для проведення диференціальної діагностики. В направленні обов’язково має бути обгрунтування діагнозу та необхідності обстеження», – розповідає лікар-рентгенолог.

Позачергово на обстеження приймаються люди у невідкладних станах: з травмами, що загрожують життю (з порушенням функції органів та систем), при підозрі на гостре порушення мозкового кровообігу, або ж при інших діагностичних станах, що загрожують життю.

Поки що, як зазначає Ігор Онищук, обстеження проводять без застосування контрасту. Але після того, як медичний персонал пройде навчання та підключать апаратуру для введення внутрішньовенного контрастування, в лікарні будуть обстежувати пацієнтів із застосуванням цієї методики, що даватиме можливість отримати більш повну картину захворювання.

Якщо є направлення від сімейного лікаря або будь-якого іншого спеціаліста, проведення КТ є у протоколі лікування даного захворювання або необхідності проведення діагностичної процедури – таке обстеження для пацієнта є безкоштовним.

Якщо людина сама хоче пройти обстеження на КТ, або ж не має декларації із сімейним лікарем, в такому разі діагностика є платною. Вартість залежить від області проведення КТ, кількості обстежених ділянок.

До слова, запис на обстеження проводиться за телефоном: 063-250-09-90.

Leave a Comment