Новини

Киснезалежних українців виписують додому

В Україні офіційно дозволили виписувати із лікарень пацієнтів, які залежать від кисню.

Однак сатурація має бути не нижче 94, а сімейний лікар зобов’язаний надати кисневий концентратор, пише ТСН.

Нині Україна закупила 15 тисяч кисневих концентраторів і витратила на це майже 700 мільйонів гривень. Щоб отримати кисневу підтримку в домашні умовах, потрібно, аби лікар зі стаціонару зв’язався з сімейним лікарем пацієнта і  переконався, що є вільний кисневий концентратор і лише тоді хворого на “ковід” мають право виписати до дому.

Слід зазначити, що без декларації з лікарем кисневий концентратор отримати неможливо.

Крім декларації, сімейний лікар з пацієнтом підписую договір. Медик вчить родичів користуватися концентратором. Для цього сімейні лікарі самі проходили інструктаж.

Кисневим концентратором хворий може користуватися, поки його сатурація не підніметься до 98 і буде триматися на цій позначці добу без апарата.

Зазвичай, потреба хворого у кисні зберігається від 10 днів до місяця.

Повернути концентратор пацієнт має сам. Однак, якщо апарат не повертають добровільно –  в амбулаторіях  не знають, як правильно діяти. Водночас медики несуть за цей майно фінансову відповідальність – ціна концентратора близько 20 тисяч гривень. У МОЗ із такими пацієнтами амбулаторіям  пропонують судитися.

Через такі ризики Київ, Дніпропетровщина і Донеччина відмовилися закупити концентратори і повернули бюджетні гроші. Однак, що робити пацієнтам – не відомо. Бо, як тільки заповнюють стаціонари  – не  важких,  однак киснезалежних  пацієнтів починають виписувати. Нині до критичної межі  по заповненості лікарень підходять Дніпропетровська , Донецька, Сумська, Одеська та  Запорізька  області.

Leave a Comment