Волинь Новини

Поліомієліт, дифтерія, правець: які громади Волині «пасуть задніх» у рутинній вакцинації дітей

На Волині відбулася нарада медиків, де обговорили питання рутинної вакцинації.

Про це йдеться на сторінці Волинського обласного центру КПХ МОЗ України. 

Найкращі показники охоплення щепленнями (більше 75%) проти поліомієліту досягнуто у Володимир-Волинському районі, Горохівському, Маневицькому, ЦПМСД Велимче.Найменший відсоток охоплення щепленнями та  нижчий середньо обласного показника — у Іваничівському, Ковельському, Любомльському, Рожищенському, Старовижівському, Турійському, районах та м. Луцьку.

Найнижчі відсотки охоплення щепленнями проти дифтерії, кашлюку та правця серед дітей раннього віку у Іваничівському, Камінь-Каширському, Ківерцівському, Локачинському, Любомльському, Рожищенському, Старовижівському районах.

Серед шестирічок найкращого рівня більше 75% досягнуто в Любешівському, Старовижівському, Турійському районах та м. Луцьку.

Серед 16-річних не досягнуто рекомендованого охоплення щепленням проти дифтерії та правця у Володимирі-Волинському, Горохівському, Іваничівському, Любешівському, Любомльському, Шацькому районах та м. Луцьку.

Найкращих показників проти гемофільної інфекції у дітей більше 75% досягнуто у Камінь-Каширському, Маневицькому, Ратнівському, Рожищенському, Турійському, районах та м. Луцьку.

Не досягнуто рекомендованого охоплення щепленням проти кору, краснухи та паротиту  у Любомльському районі.

Що потрібно знати батькам:

  • вакцинувати дитину під час пандемії COVID-19 можна і дуже важливо, інакше вона наражається на ризик заразитися іншими небезпечними інфекціями;
  • рішення про те, як дитині найкращим чином отримати щеплення, потрібно приймати разом з лікарем;
  • у контексті COVID-19 треба врахувати, наскільки зручно і реалістично буде дістатися місця вакцинації та як мінімізувати або повністю виключити можливі контакти з людьми;
  • важливо, щоб дитину на вакцинацію не супроводжували люди із групи ризику: 60+, хронічні захворювання (цукровий діабет, онкологія, ішемічна хвороба серця, інше), для яких можливий контакт з COVID-19 може бути небезпечним;
  • вакцинуватися можна у державній або приватній поліклініці, фельдшерсько- акушерському пункті або сільській амбулаторії, де повністю розділено потоки пацієнтів: у будівлі є різні входи для хворих і здорових; щотижня для вакцинації виділяють окремий час чи «День здорової дитини», коли в поліклініці проводять огляд і вакцинацію здорових дітей; щеплення також можна зробити у клініці здорової дитини (у приватному секторі);
  • важливо, щоб новонароджені діти отримали своєчасну вакцинацію від гепатиту В та туберкульозу у пологовому будинку, оскільки вакцинація на рівні первинної медичної допомоги може бути відтермінована через COVID-19.

Тому колективний імунітет в області сформовано лише від кору, краснухи, паротиту. Серед усіх інших вакцинокерованих захворювань залишається ризик виникнення як поодиноких випадків захворювання, так і спалахів.

Leave a Comment