Волинь Новини

Волинь наближається до «червоної» зони: доступ до закладів освіти, медицини та культури буде лише у вакцинованих

На Волині епідеміологічна ситуація залишається складною, а тому область стрімко наближається до «червоної» зони. Аби без перешкод відвідувати заклади культури, освіти, медицини та користуватися громадським транспортом, медики закликають вакцинуватися.

Про це під час брифінгу 20-го жовтня проінформувала головна державна санітарна лікарка Волинської області Наталія Янко, пишуть Волинські Новини.

З її слів, на Волині – тенденція до стрімкого росту рівня захворюваності на коронавірусну інфекцію.

«За цим показником Україна знаходиться на восьмому місці у Європі і на дев’ятнадцятому в світі. Четверта хвиля пандемії розвивається швидше, ніж ми очікували. Особливістю штаму «Дельта», який активно циркулює країною, є те, що він шукає людей із незахищеним або слабким імунітетом, або невакцинованих.

Медик зазначила, що симптоми «Дельти» такі ж, як і при інших штамах коронавірусу, але при цьому часто не зникає нюх. Він відрізняється дуже агресивним і швидким розвитком хвороби та її перебігом.

На жаль, на Волині 97% госпіталізованих – нещеплені. Фактично, у лікарняних палатах щеплених осіб немає. Ситуація в області складна. Щотижневий приріст рівня захворюваності становить 30%, а це – понад 400 нових випадків на добу», – наголосила фахівчиня.

Вона зауважила, що станом на сьогодні Волинь – у «помаранчевій» зоні епідемічної небезпеки у складі 15 інших областей країни.

Це сталося на підставі перевищення кількості нових випадків на 100 тисяч населення – 449 випадків при рекомендованих 75; перевищення рівня госпіталізації – понад 85 випадків на 100 тисяч населення при рекомендованому нормативі 60.

Окрім цього, зі слів лікарки, у зв’язку з великою кількістю хворих, котрі потребують госпіталізації та кисневої підтримки, зросло навантаження на заклади охорони здоров’я на території області.

Нині завантаженість ліжок у області становить 61,2% при допустимому нормативі 65%.

Наталія Янко акцентувала, що якщо протягом трьох днів поспіль зафіксують перевищення хоча б один із індикаторних показників, область може потрапити до «червоної» зони.

Станом на сьогодні на Волині надають допомогу хворим із COVID-19 у дев’ятнадцятьох медичних закладах.

«На даний час медична система області надає допомогу хворим у повному обсязі. Ми можемо збільшити кількість ліжок, але не можемо збільшити кількість медичних працівників. Тому я вкотре закликаю волинян до вакцинації», – підкреслила спікерка.

Водночас заступниця голови ОДА Людмила Тимощук наголосила, що з переходом області до «червоного» рівня епідеміологічної небезпеки люди, які вакцинувалися, матимуть більше прав знаходитися у тому чи іншому приміщенні.

Вона звернулась до волинян із проханням вакцинуватися, оскільки доступ до закладів освіти, медицини та культури буде лише у вакцинованих.

Окрім того, лише вакциновані особи зможуть без перешкод відвідувати храми та користуватися міжобласним транспортним сполученням.

Які обмеження передбачає «червона» зона

У регіонах, які потрапили до “червоної” зони, діє низка карантинних обмежень. Зокрема, заборонена:

  •  робота закладів громадського харчування, окрім адресної доставки та замовлень навинос;
  •  робота торговельно-розважальних центрів та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо;
  •  робота закладів освіти, окрім дитячих садків і початкових класів шкіл;
  •  робота непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів;
  •  проведення масових заходів, окрім офіційних спортивних заходів і матчів командних ігрових видів спорту без глядачів;
  •  робота закладів культури, окрім історико-культурних заповідників, проведення кіно- та відеозйомки.

Як зазначають у МОЗ, ці обмеження знімаються у разі, якщо всі без винятку співробітники, відвідувачі закладів або учасники заходів матимуть повну вакцинацію від коронавірусу, підтверджену зеленим COVID-сертифікатом.

Робота банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів в регіонах “червоної” зони продовжується, але з обов’язковим дотриманням протиепідемічних правил. Крім того, за потреби місцева влада може додатково посилювати протиепідемічні правила в кожному регіоні, підкреслюють у МОЗ.

Leave a Comment