Новини

COVID-19: які пристрої потрібно мати вдома під час пандемії

COVID-19 — хвороба підступна: вірус вже діє в організмі, а пацієнт може нічого про це не знати. Тому особливого значення набуває своєчасна діагностика та контроль стану хворого вдома

Важливими є також профілактичні заходи. Про побутові медичні пристрої, які допоможуть у вирішенні цих завдань, зараз розповімо.

Вимірюємо температуру тіла

Пірометр — дистанційний цифровий термометр, теплові датчики якого практично миттєво приймають інфрачервоне випромінювання від об’єкта та завдяки цьому визначають температуру на відстані. Кожен пристрій оснащений РК-дисплеєм, а деякі моделі ще й запам’ятовують попередні результати. На сьогодні це найтехнологічніший інструмент для визначення температури тіла в домашніх умовах.

Контролюємо сатурацію

Прищіпка на вказівному пальці — це пульсоксиметр — прилад, який допомагає стежити за рівнем кисню в крові (сатурацією) і ритмом серцебиття. Саме за цими показниками лікарі визначають, чи потрібна пацієнту з коронавірусом госпіталізація (зазвичай вона потрібна при сатурації нижче 90%, натомість нормальний показник становить 95–100%).

Щоб пульсоксиметр видав правдивий результат, потрібно прибрати яскраве світло та проводити вимірювання сидячи, в спокійному стані. Апарат розміщується на останній фаланзі пальця руки або на мочці вуха. Верхня цифра на екрані показує відсоток насичення киснем, нижня — пульс.

Ознайомитися з актуальними моделями, характеристиками та цінами пульсоксиметрів у магазинах Черкас можна на https://m.ua/.

Визначаємо артеріальний тиск

Китайські вчені з’ясували, що гіпертонія вдвічі підвищує ризик смерті від COVID-19. Тому бажано мати в домашній аптечці тонометр. Це може бути найпростіший механічний пристрій або автоматична модель з додатковими функціями (таймером, діагностикою аритмії пульсу, аналізом вимірів тощо). Найбільш просунуті тонометри — пристрої зі штучним інтелектом, що визначає пульсацію судин, коригує рівень тиску в манжеті та миттєво розраховує показники. Також набирають популярності зап’ястні тонометри, прості та зручні у використанні. Однак літнім або ослабленим пацієнтам їх не рекомендують через особливості стану судин.

Дезінфікуємо приміщення

Кварцова лампа — це колба з кварцового скла, яка пропускає весь діапазон УФ-променів, що при тривалому впливі на бактерії руйнують їхню клітинну стінку, а у вірусів пошкоджують оболонку або ДНК. Доведено: кварцування знищує коронавірус та інших «небажаних гостей» в приміщеннях. Також можна придбати бактерицидні лампи з увіолевого скла, що випромінюють «м’який» ультрафіолет. Головне правило: проводячи дезінфекцію, слід пам’ятати, що такі лампи не можна використовувати, наприклад, для стерилізації рук, бо прямі УФ-промені приводять до опіку або пошкодження ДНК.

Зволожуємо й очищуємо повітря

З очищувачів повітря найбільш ефективними вважаються іонізатори. Принцип дії таких апаратів полягає в насиченні повітря електрично зарядженими частинками (аероіонами). Окремі дослідження відзначають позитивний вплив таких частинок на людину, оскільки вони насичують кров киснем, поглинають шкідливі домішки та пил. Аероіонів найбільше в горах і лісах, біля океану або водоспаду.

Іонізатор не тільки очищає повітря, але й підтримує необхідну вологість. Як правило, в таких агрегатах вода розбивається на дрібні частинки й нагрівається до 80°C — температури, що знищує багато вірусів. Повітря за допомогою вентилятора проходить крізь утворену хмару, насичується вологою та знов потрапляє до кімнати. Найбільш практичні у використанні апарати «3 в 1»: іонізатор, зволожувач, очищувач.

Бережіть себе та своїх близьких і будьте здорові!

Leave a Comment