Важливо Волинь Новини

Небезпечно для здоров’я: які гриби заборонено продавати на ринках

Гриби ділять на їстівні та отруйні, а останні, як відомо, викликають важкі харчові отруєння, іноді зі смертельними наслідками.

Асортимент їстівних грибів, які допускаються для заготівлі, переробки та продажу, регламентується, йдеться на сайті ГУ Держпродспоживслужби у Волинські області.  

На агропродовольчих ринках дозволено продаж їстівних грибів у сирому (свіжому), а також сушеному (трубчасті гриби) вигляді.

У відведеному для продажу грибів місці повинні бути вивішені плакати з кольоровими малюнками і коротким описом кожного виду грибів із зазначенням їстівних, продаж яких дозволений, та з барвистим зображенням отруйних грибів певної місцевості.

Заборонено торгівлю недоброякісними і отруйними грибами, у спірних випадках гриби направляють у лабораторію для визначення виду (якнайшвидше).

Заборонено продаж пластинчастих сушених грибів, а опеньків, крім того, і  солених, а також варених грибів або у вигляді салатів, ікри та інших продуктів з подрібнених грибів.

Не дозволено продаж на ринках:

а) ламаних, зім’ятих, в’ялих перерослих, ослизнявілих, запліснявілих, зіпсованих та червивих, а також пластинчастих грибів з відрізаними повністю або частково пеньками (ніжками), суміші та крихти різних грибів, а також назви яких не визначено;

б)  білих і чорних грибів забруднених, перепалених, пліснявих, трухлявих і пошкоджених шкідниками рослин, а також сушених пластинчастих грибів всіх видів.

Гриби – це дарунок лісу, але, водночас, вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.

Особлива увага під час  експертизи грибів у лабораторіях належить  радіологічним показникам, зокрема, визначення радіонуклідів – цезію-137 та стронцію-90. Називати конкретні цифри вмісту радіонуклідів у грибах в тому чи іншому населеному пункті некоректно, адже зібрані ніби на тому самому місці лісові дари,  можуть мати абсолютно різні показники радіаційного забруднення. Тому безпечніше відмовитися від їх вживання, якщо місце збирання грибів невідоме.

Щоб запобігти придбанню радіоактивно забруднених дикорослих грибів, рекомендуємо купувати їх лише на організованих ринках, де здійснюється радіологічний контроль продукції, вимагати від продавців довідку про вміст радіонуклідів у продукції. Усім охочим збирати лісові гриби для власного споживання також рекомендуємо перевіряти їх  у лабораторіях на вміст радіоактивних речовин.

Будьте вдумливі та обережні, коли кладете до кошика чергового гриба!

А якщо маєте намір придбати гриби, то не купуйте їх на стихійних ринках!

Дбайте про своє здоров’я!

Leave a Comment