Новини

Чи можуть невакциновані діти ходити до школи

Якщо рішення про вакцинацію школярів буде ухвалене владою, кожна родина має право самостійно вирішувати, робити щеплення своїй дитині чи ні. Таку думку висловили більшість інтернет-користувачів. Про це свідчать результати опитування «Главкома», яке проходило із 30 червня до 29 серпня.

Більша частина читачів (77.6%) виступає проти обмежень у доступі до навчання для невакцинованих дітей, вважаючи, що це обмеження права на освіту. Решта (22.4%) проголосували за дистанційне навчання для таких школярів. Вони вважають, що домашнє навчання ніяк не обмежує права на освіту.

Всього в опитуванні взяли участь 12 тис. читачів, із них майже 10 тис. виступили проти обмежень, 2 тис. – за.

Опитування не претендує на статус соціологічного і виражає погляди читацької аудиторії.

Зазначимо, законом передбачено, що ніхто не може бути обмежений у праві на здобуття освіти, незалежно від віку, статі, раси, стану здоров’я, інвалідності, громадянства, національності, політичних, релігійних чи інших переконань, кольору шкіри, а також інших обставин та ознак. Проте відмова закладу приймати невакцинованих дітей не порушує право на освіту: в такому випадку садочок чи школа дає змогу обирати й форму освіти, зокрема дистанційну або сімейну (домашню).

Найновішим є рішення Верховного Суду від 17 квітня 2019 року у справі № 682/1692/17 про законність недопуску до дитячих закладів без обов’язкових щеплень. Так, Верховний Суд у своєму рішенні зазначив, що вимога про обов’язкову вакцинацію населення проти особливо небезпечних хвороб з огляду на потребу охорони громадського здоров’я, а також здоров’я зацікавлених осіб, є виправданою. Тобто в даному питанні превалює принцип важливості суспільних інтересів над особистими.

Наразі діти не створюють навантаження на систему охорони здоров’я, а тому їх масова вакцинація проти Covid-19 не є актуальною. Проте за словами міністра Віктора Ляшка, якщо динаміка інфікування серед дітей зростатиме, то у МОЗ будуть змінювати пріоритети вакцинації.

Leave a Comment