Важливо Інтерв’ю Новини

«Цифри засвідчують популярність, імідж і правильний вектор розвитку нашого університету», – Анатолій Цьось

Волинський національний університет імені Лесі Українки – найбільший заклад вищої освіти на Волині. Крім того, Лесин університет засвідчує хорошу динаміку розвитку в різних напрямах. Своєму розвитку будь-яка організація завдячує команді, на чолі якої стоїть керівник. Власне, він й обирає вектор, в якому рухається весь колектив.

Ми вирішили поспілкуватися з людиною, яка стоїть за штурвалом Університету – ректором Анатолієм Цьосем. У короткій перерві між роботою Анатолій Васильович розповів про нелегку місію очільника закладу вищої освіти, його обов’язки, цьогорічну вступну кампанію та її особливості, розмови з абітурієнтами. Також Анатолій Цьось зізнався, чи не боїться «вигоряння» щодо швидких темпів розвитку Волинського національного університету імені Лесі Українки.

– Анатолію Васильовичу, зараз гаряча пора для Університету. Зокрема, активно працює приймальна комісія, декани факультетів, інші дотичні відділи. Що в цей час робить ректор?

– Ректор у цей час активно працює на своєму робочому місці, тому що коли відбувається приймальна кампанія, виникає багато питань, пов’язаних зі вступом в Університет, із зарахуванням, підготовкою наказів, інших програмно-нормативних документів тощо. Тому для ректора це важлива та відповідальна пора. Доводиться бути в тонусі та працювати.

суспільство

– Для Вас на посаді ректора це вже друга вступна кампанія. Із висоти досвіду можете порівняти ці періоди? У чому різниця та схожість?

– Із кожним роком вступна кампанія стає інтенсивнішою, значно зростає конкурентність. Зараз уже не на словах, а на ділі кожен заклад вищої освіти бореться за кожного майбутнього студента. Ця конкурентна боротьба загострилася. Мені навіть декілька разів доводилося порушувати питання доброчесності та загалом поведінки під час вступної кампанії. Це дуже важливо. Питання доброчесності під час вступної кампанії в майбутньому буде ще актуальнішим. Я наголошував і нашим працівникам, що найперше – завжди показувати позитивні сторони своєї спеціальності, освітньої програми, але ніколи не можна демонструвати слабкі риси іншої освітньої програми. Думаю, що ми завжди дотримуватимемося цього принципу – не казати нічого поганого про інші освітні програми чи про якісь інші заклади вищої освіти, а говорити про все хороше, що є в нашому Університеті.

Щодо сучасної кампанії, то вона широкомасштабна. Заклади вищої освіти виходять в інтернет-простір, соціальні мережі, наочну агітацію. Стає нормою, коли в цей період на вулицях міста з’являються білборди не тільки компаній і фірм, а й різних університетів.

Суспільство

– Увага до вступної кампанії прикута в усіх. Тому давайте внесемо трішки конкретики і поговоримо мовою цифр. Про скількох першокурсників уже можна говорити? Які спеціальності найпопулярніші?

– Зараз, якщо брати зарахування, то основний наказ – зарахування на базі повної загальної середньої освіти. На І курс на бюджетну форму навчання у Волинському національному університеті імені Лесі Українки зараховано 758 осіб. Наголошу, що це перше зарахування. Далі буде переведення на бюджет тих осіб, які мають на це підстави. Ми надзвичайно задоволені такою цифрою. Якщо порівняти останні 2–3 роки, то є значне зростання: 2019 року до Університету зараховано 586 осіб, торік за першим наказом – 606 осіб.

По-перше, ці цифри засвідчують, що Університет стрімко розвивається, і це найголовніше. По-друге, ми заповнюємо верхні межі держзамовлення. Нам довіряють, до нас вступають дуже освічені абітурієнти з дуже високими конкурсними балами. Завдяки цьому з кожним роком збільшується державне замовлення. Це підтверджує, що ми все робимо правильно та якісно.

Суспільство

Якщо говорити про зарахування на контрактну форму навчання, то тут теж дуже хороші результати. 2019 року ми зарахували на контракт 642 особи, торік – 668 осіб, а зараз маємо 893 комплекти оригіналів документів. Цьогоріч збільшилася кількість зарахованих студентів на контрактну форму навчання, але ця цифра буде ще більшою, бо ми маємо право проводити набір до кінця вересня.

Також маємо 291 вступника на основі здобутого освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста (88 – на державну форму, 203 – на платну). Щодо магістрів, то ситуація цьогоріч така – 429 першокурсників державної форми навчання, 317 платників.

Відповідно, маємо і збільшення загальної кількості зарахованих на І курс абітурієнтів. Давайте для наочності порівняємо за цим показником три вступні кампанії. Так, 2019 року на контракт і державну форму ми мали 1278 першокурсників. Торік зараховано 1395 молодих людей. Цьогоріч ми прогнозуємо не менше як 1638 осіб. Тобто це ті цифри, які засвідчують популярність, імідж і правильний вектор розвитку нашого Університету.

– Університет зацікавлений у розумних, вмотивованих до навчання абітурієнтах, щоб у перспективі підготувати хороших спеціалістів. Скільки обдарованих дітей із високими балами стануть нашими студентами?

– Ми цінуємо кожного студента, але, безумовно, є дуже обдаровані діти, яких варто виділити окремо. Для того, щоб показати тенденцію, я порівняю кілька років. Торік до нас вступило 4 абітурієнти з максимальним конкурсним балом 200. Цьогоріч уже зараховано 9 абітурієнтів із таким показником. Це засвідчує, що наш Університет обирають діти з дуже високим рівнем знань, що надзвичайно приємно. Отже, ми всю свою освітню та наукову роботу будуємо стратегічно правильно. Крім того, забезпечимо дітям гарні умови для навчання.

Суспільство

Ми дуже раді, що наш Університет обрала абітурієнтка, яка склала зовнішнє незалежне оцінювання на 200 балів. Я нещодавно мав змогу поспілкуватися з Катериною Толстушко. Вона обрала спеціальність «Середня освіта (Фізична освіта)». Дівчина склала ЗНО з української мови та літератури на 200 балів, а інші два предмети – на 197 і 194 бали. Також тепер уже наша студентка зайняла І місце у Всеукраїнському списку вступників на спеціальність 014 «Середня освіта (Фізична культура)». Дуже приємно й те, що першим пріоритетом дівчина обрала саме Волинський національний університет імені Лесі Українки.

– А які спеціальності популярні серед абітурієнтів, які набрали конкурсний бал 200 при вступі?

– Немає якоїсь певної тенденції, на яку спеціальність діти з максимальними балами подають заяви. Серед 200-бальників двоє подали документи на спеціальність «Філологія», двоє – на спеціальність «Історія», одна вступниця подала заяву на «Географію», по одній заяві абітурієнти подали на спеціальності «Журналістика», «Середня освіта (Математика)», «Фізична культура», «Середня освіта (Фізична культура)». Тобто діти з високими балами вступають на абсолютно різні освітні програми залежно від своїх уподобань, що дуже правильно.

Суспільство

– Які надії покладаєте на цих студентів? Вони допоможуть Університету зростати?

– По-перше, це велика честь для нас, що такі діти вступають до Волинського національного університету імені Лесі Українки. По-друге, це велика відповідальність і перед студентами, бо вони нам довірили себе, і перед батьками, які сприяли вступу своїх дітей до нас. Насамперед ми робитимемо все можливе, щоб навчальний процес був якісним, і старатимемося максимально розвивати програми, які сприяють поліпшенню якості освіти. Це, зокрема, програма дуальної форми здобуття освіти, подвійного диплома.

Звичайно, що такі розумні діти сприятимуть промоції Університету. Взагалі ідея полягає в тому, щоб кожен студент знайшов себе в системі навчання в Університеті. Одні студенти максимально проявлять себе в науці і забезпечать гарні місця на різних олімпіадах, конкурсах, інші – в спорті, ще хтось – у громадській діяльності. Головне, щоб вони максимально старалися проявити себе та власні здібності. Саме такі студенти матимуть найкращий успіх у своїй виробничій діяльності.

Суспільство

– Університет займає високі позиції в рейтингах, маємо хороші показники за результатами вступної кампанії. Відповідно, щоб розвиватися, потрібно ще вище піднімати і так високу планку. Чи не заважатимуть такі вимоги подальшому росту Університету?

– Це правда! (сміється, – прим. авт.) Чим далі, тим складніше працювати, бо потрібно виправдовувати довіру, яку маємо серед населення, в науковому й освітньому середовищі. А з іншого боку, це дає можливість проявити максимальні здібності для розвитку освіти і діяльності Університету. Ми маємо хорошу команду керівництва закладу вищої освіти, хороших викладачів, хороші традиції, тому продовжуватимемо роботу для розвитку ВНУ імені Лесі Українки.

Найголовніше – наші працівники знають, що потрібно робити. Усі чітко виконують стратегію розвитку Університету, яку ухвалили рік тому. Усе, що ми робимо – виконання стратегії і тих контрактів, які мають наші працівники. Перспектива завжди є. Нам потрібно максимально входити в міжнародні рейтинги, поліпшувати місця в наших загальноукраїнських рейтингах. Головне, щоб на першому місці була якість освіти, а всі інші речі – додаткові чинники, які сприяють цьому.

Суспільство

– Університет невпинно розвивається. Яких оновлень чекати у прийдешньому навчальному році?

– У роботі Університету важливо виконувати багато справ паралельно. Приймальна комісія – надважливо, але водночас потрібно створювати максимальні умови для навчання студентів. Зараз відбуваються ремонти в корпусах. Зокрема, в головному корпусі ремонтуємо ціле крило, щоб із першого вересня повністю «переселити» туди факультет міжнародних відносин із деканатом, навчальними аудиторіями та кафедрами. Також працюємо над ремонтами в інших корпусах, що теж надзвичайно важливо. Зараз відбуватимуться тендери на ремонти в певних гуртожитках і головному корпусі. Крім того, по лінії ДФР триває будівництво великого спортивного комплексу на нашій базі практик табору «Гарт».

Щодо нових освітніх програм, то я сподіваюся, що вдасться реалізувати «Клінічну психологію». Також готуємося до акредитації багатьох спеціальностей у наступному році. Водночас працівники Університету постійно беруть участь у різних проєктах. Нещодавно ми підписали прекрасний договір із китайськими закладами освіти про реалізацію програми навчання китайських студентів і програми подвійного диплома з Китаєм, а також багато інших проєктів.

Суспільство

– Відомо, що двері Вашого кабінету завжди відкриті для відвідувачів. Ви постійно спілкуєтесь і з працівниками, і зі студентами. Думаю, що абітурієнти – не виняток. Пригадайте найцікавіших вступників, із якими вдалося спілкуватися?

– Так, цьогоріч я спілкувався з багатьма абітурієнтами. Проте на мене дуже справили враження брати-двійнята, які вступили на «Історію» та «Журналістику». Вони обоє – 200-бальники, обоє мали чітку мотивацію при виборі спеціальностей. Дуже цікаві хлопці. Я сподіваюся, що в них велике майбутнє. Головне – не відволікатися, чітко бачити мету, йти до неї, але водночас жити повноцінним студентським життям.

– Можете порівняти Ваші студентські роки і сучасну молодь? На Вашу думку, яким повинен бути сьогодні студент, щоб відповідати вимогам суспільства?

– Ідея навчання та ж сама, але змінюються підходи до навчання, технології. Якщо брати основну відмінність, то насамперед це демократичність. Коли я вчився, все було чітко організовано, всі заходи контролювали й організовували для студентів не студенти. Зараз цей процес дуже демократичний. Студенти проявляють максимум ініціативи, входять в основні керівні структури Університету. Вони мають усі можливості для організації забезпечення студентського життя.

На мою думку, сучасний студент – високоосвічена, моральна, вихована людина, яка здобуває вищу освіту і бере активну участь у різних освітніх, оздоровчих, громадських, військово-патріотичних заходах, любить свою державу і рідний Університет.

Суспільство

– Наостанок, що побажаєте студентам? На Вашу думку, чому варто обрати саме ВНУ імені Лесі Українки?

– Хочу побажати реалізації потенціалу, бо це має найбільше значення для молодої людини – знайти той фах, який подобається. Я пропоную такий варіант успіху – знайди роботу, яку можеш виконувати найкраще, і найкраще її виконуй.

Також без зайвої скромності скажу, що найкраще реалізувати свій потенціал можна саме у Волинському національному університеті імені Лесі Українки. Бо це сучасний, європейський заклад вищої освіти, який підтримує молодіжні ініціативи, відкритий і демократичний для студентів, надає найкращі освітні послуги, що найважливіше для отримання знань.

СуспільствоСуспільствоСуспільствоСуспільствоСуспільство

 

Розмовляв Андрій ПЕТРУШКО

Світлини Дмитра БАЙДИ

Leave a Comment