Важливо Волинь Новини

Що скаже міська рада на вимогу лучан ліквідувати муніципальну варту

Лучани вимагають ліквідувати Департамент муніципальної варти. Зокрема, 24 червня лучанин Віталій Ковальчук на сайті E-Dem зареєстрував відповідну петицію.

«Муніципальна варта – це марно потрачені кошти (МІЛЬЙОНИ) з державного бюджету на їх зарплату та утримання, ЦЕ СЛУЖБА , ЯКА ПРАЦЮЄ НЕ ДЛЯ ЛЮДЕЙ, А ПРОТИ ЛЮДЕЙ ТА ЯКА ВИКОНУЄ ВСІ “ПРИМХИ” МІСЬКОЇ ВЛАДИ. Вони здатні «ганяти» лише бабок на ринку, які на межі виживання та несуть на ринок все зайве, щоб якось прожити», – звернувся Віталій Ковальчук у дописі під петицією.

За 14 днів вона набрала необхідну кількість голосів – понад 300, – пише Insider Media.

Петиції з вимогою ліквідувати Департамент муніципальної варти Луцької міської ради з’являються з певною періодичністю. Так, у лютому 2020 року Олександр Шабала просив не лише ліквідувати структуру, а й провести розслідування діяльності департаменту та її очільниці за весь період існування мунварти.

«Місту не потрібна «приватна армія», яка обходиться міському бюджету в мільйони гривень. Муніципальна варта показала, що виконує замовлення групи депутатів і абсолютно не виконує своїх прямих функцій. На департамент постійно купуються різні предмети по завищеній ціні (камери GoPro, велосипеди, одях та взуття). Незаконні паркування «елітних» авто муніципали не бачать, натомість карають власників дешевих авто. Новенький позашляховик, куплений за гроші бюджету міста здійснює безнаказані поїздки на озеро Світязь», – наголосив автор у тексті петиції.

Вона також набрала необхідну кількість голосів і таки була розглянута міською радою. Однак у відповіді лучанам чітко дали зрозуміти – забезпечуватимемо їх усім так, як вважаємо за необхідне.

«Вказані в петиції твердження, що департамент не виконує своїх прямих функцій – безпідставні та недоведені. Жодних порушень працівниками департаменту чи невиконання посадових обов’язків зафіксовано не було, підстав ліквідувати департамент муніципальної варти, як виконавчий орган міської ради, немає», – йдеться в офіційній відповіді Луцької міської ради.

На нинішню петицію міськрада має надати відповідь до 20 липня.

Тим часом у соціальних мережах вже вирує палка дискусія про доцільність/недоцільність утримання такої структури.

Варто зауважити, у сусідньому місті Рівне довели, що муніципальна варта створена з порушенням закону та без необхідних для роботи повноважень. Рівненські юристи та адвокати проаналізували Положення про муніципальну варту, яке затвердили на черговій сесії Рівненської міської ради ще 29 квітня 2021 року і виявили у ній багато суперечностей та порушень. У Рівненській окружній прокуратурі погодились з тим, що в положенні присутні  порушення.

«Новостворена у Рівному муніципальна варта НЕ має права здійснювати фото, відео та аудіо фіксацію, викликати громадян і службових осіб під час здійснення проваджень у справах про адміністративні правопорушення, одержувати від них письмові або усні пояснення, проводити огляд транспорту, отримувати документи, довідки, інші матеріали від керівників підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, використовувати транспорті засоби за засоби зв’язку, що належать підприємствам, установам та організаціям і громадянам», – кажуть в Рівненській окружній прокуратурі.

Ми вирішили запитати у пересічних лучан, як вони оцінюють роботу муніципальної варти.

Leave a Comment