Волинь Новини

Луцька каналізація може не витримати стрімкої розбудови міста

У КП «Луцькводоканал» запевняють: якщо розрахунки покажуть, що існуючі мережі не зможуть впоратися з тим об’ємом стоків, які будуть в нових будинках, технічні умови на приєднання до мереж таким будівництвам ніхто не дасть.

Про це йшлося під час засідання комісії міськради з питань комунального майна та приватизації, передає ІА Волинські новини.

Так, у директора КП «Луцькводоканал» Віктора Гуменюка запитали про те, наскільки готова міська каналізаційна мережа до того, що в деяких мікрорайонах міста на місці приватних кварталів будуть багатоповерхівки, як це передбачено генеральним планом міста. Зокрема, таке будівництво може виникнути в районі вулиці Львівської, де вже готуються документи щодо розробки детального плану території. Тож чи впораються існуючі мережі з тим, що в перспективі об’єми стоків можуть збільшитися.

Директор «Луцькводоканалу» зазначив: усі забудовники, відповідно до чинного законодавства, зобов’язані звертатися за технічними умовами до підприємства і надавати відповідні розрахунки. Якщо геоінформаційна система, яка впроваджена на підприємстві, покаже, що існуючі мережі не впораються – техумов на приєднання до них не видадуть.

«Відповідно до розрахунків ми маємо можливість змоделювати ситуацію: ми приєднуємо умовний обсяг вод і нам показує, де буде приєднано. Якщо система покаже, що існуючі мережі не впораються, то техумови будуть видані з урахуванням будівництва додаткових мереж. Або ж буде виданий дозвіл на підключення до мереж не поряд, а скажімо за кілометр від будівництва. Якщо місто буде розростатися, а мережі не приймають, то техумови ніхто не дасть, бо підприємство буде відповідати», – каже Віктор Гуменюк.

Нагадаємо, у 2018 році на підприємстві «Луцькводоканал» реалізовували масштабний проект, що дозволив здійснити ревізію усіх існуючих мереж водопостачання та водовідведення у Луцьку, управляти діяльністю мереж із допомогою точної електронної карти, виявляти достовірне розташування усіх проблемних зон та поступово усувати їх.

Зокрема, проектом передбачалося створення сучасної геоінформаційної системи, яка забезпечить низку ефективних можливостей:

  • дозволить здійснити повну інвентаризацію усіх мереж водопостачання і водовідведення, отримати достовірну і повну інформацію про всі елементи, їх розташування, технічний стан, виконати більш точну прив’язку об’єктів мережі до місцевості;
  • візуально відтворити схеми усіх колодязів/камер;
  • виявити недостатні та надлишкові тиски в системі;
  • знайти перевантажені ділянки мереж, що обмежують пропускну здатність трубопроводів;
  • здійснювати щорічний аналіз, оцінку та поліпшення роботи мереж та об’єктів;
  • спрогнозувати подальший розвиток та обслуговування мереж, їх модернізацію та оновлення;
  • геоінформаційна система дозволить зібрати всі дані в єдиному електронному комплексі, щоденно оновлювати інформацію про елементи мережі, грамотно та ефективно налагодити взаємодію всіх підрозділів підприємства.

Leave a Comment