Волинь Новини

Коли у Луцьку знову з’явиться гаряча вода

Після підписання нового договору з АТ НАК «Нафтогаз України» з відпусток будуть відкликані працівники ДКП «Луцьктепло», які відновлюватимуть гарячу водопостачання в місті. Наразі все залежить від того, коли «Нафтогаз» підготує договори. Очікується, що це відбудеться в найближчі тижні.

Про це інформував Луцький міський голова Ігор Поліщук під час ефіру на телеканалі «Аверс», пише ІА Волинські новини.

Насамперед мер нагадав, що у зв’язку зі скасуванням Кабміном дії Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу (ПСО) без гарячої води залишилися близько 14 міст країни.

Окрім того, скасування ПСО зобов’язувало підприємства теплокомуненерго оплачувати газ наперед. А для того, щоб подати гарячу воду в червні, «Луцьктеплу» потрібно було б сплатити 21 мільйон гривень. Інша проблема – початок опалювального сезону. Щоб він стартував, авансом треба було б купити газ на щонайменше 240 мільйонів гривень.

«Була селекторна нарада із заступником керівника Офісу президента, головою «Нафтогазу України», міністром розвитку громад і територій, іншими представниками влади. Дуже довго тривала дискусія між нами, міськими головами обласних центрів, інших міст, і представниками влади. Наступного дня була нарада в президента, після чого було повідомлено, що досягнуто попередніх домовленостей. Я безпосередньо спілкувався з заступником керівника Офісу президента, який повідомив, що досягнуто таких домовленостей: ціна на рівні 7400 гривень за 1000 кубометрів газу (разом із доставкою та розподілом), відсутність авансу та подобового визначення обсягів газу, розблокування рахунків, заблокованих «Нафтогазом» за заборгованість, яка виникла внаслідок того, що держава не відшкодовувала різницю в тарифах у попередні роки», – сказав Ігор Поліщук.

Ці домовленості дозволять відновити постачання гарячої води і нормально підготуватися до опалювального сезону.

«Але є одна умова. Післяплата має відбуватися на умовах 100% за використаний газ. Якщо підприємство, яке подає тепло і гарячу воду, хоча б раз не розрахується на 100% із «Нафтогазом» за спожитий газ, воно позбавляється права на наступні три роки укладати договори. Умови дуже жорсткі і напряму залежать від того, як люди розраховуватимуться за комунальні послуги», – наголосив мер Луцька.

Як додав, на сьогодні відсутня технічна можливість відключити опалення та гарячу воду в ту чи ту квартиру, до того ж, процедура стягнення коштів із боржника дуже обмежена. Тому через тих людей, які несумлінно сплачують за послуги або які взагалі їх не оплачують, погіршується надання послуг для тих, хто платить вчасно і справно.

«Як тільки «Нафтогаз» завершить підготовку договорів із врахуванням усіх змін, яких було досягнуто в результаті численних нарад, ми відразу розпочнемо відкликати з відпусток працівників, будемо заповнювати систему і готуватимемося до запуску гарячого водопостачання. Наразі все залежить від того, коли «Нафтогаз» підготує договори. Це відбудеться в найближчі тижні», – сказав Луцький міський голова.

Також він подякував усім небайдужим за допомогу в переговорах, зокрема нардепу від Луцька Ігорю Палиці, Асоціації міст України, мерам інших міст, які брали участь у перемовинах.Відзначимо, що в Луцьку є котельні, які працюють не на газі, а на твердому паливі (трісці та пелеті). Наприклад, у районі ЛПЗ функціонує твердопаливний котел у котельні, що на вулиці Боженка, 34. Він працює на трісці. Нещодавно «Луцьктепло» перепідключило споживачів, які користуються гарячою водою від котельні на Даньшина, 10, до твердопаливної котельні. Також на вулиці Стефаника працює котельня на твердопаливній палеті, яка обслуговує госпіталь ветеранів війни.

Leave a Comment