Важливо Новини

Чим шкідливі кондиціонери улітку: коментарі лікарів

З наближенням літа підвищується температура повітря. У таку погоду люди активно користуються кондиціонерами в будинку, на роботі, в автомобілі, магазинах. Однак штучно створена комфортна температура може завдати шкоди здоров’ю, стверджує лікар-отоларинголог Володимир Зайцев, пише GazetaUA.

Переохолодження

За словами медика, потрібно побоюватися переохолодження, а також уникати прямих холодних струменів повітря, оскільки вони “вихолоджують” органи носоглотки, рота, м’язи, шию, потилицю, спину. Різка зміна температур призводить до спазму судин, що тягне за собою розвиток бронхолегеневих або ЛОР-захворювань, передає “Радіо 1”.

Такий ризик виникає не тільки в приміщеннях з кондиціонером, але і в автомобілі. “Якщо перепад між температурою в машині і поза нею занадто великий, а людина часто змінює одне середовище на інше – сідає, виходить, знову їде в машині – чекай біди. Запалення точно нагряне, тому що організм не може так різко адаптуватися до холодної температури”, – пояснив Зайцев.

При цьому терапевт Людмила Лапа зазначила, що при правильному використанні кондиціонера можна уникнути таких неприємних наслідків. Найкраще тримати кондиціонер на позначці в 24 ℃. Ця температура є комфортною для людини, а також при переході в охолоджене приміщення зі спекотної вулиці судини не отримають сильного удару.

Інфекції

Кондиціонери не тільки охолоджують повітря, а й сушать його, підкреслила медик. Основна небезпека в фільтрах, де можуть накопичуватися хвороботворні бактерії. Потік холодного повітря сприяє їх потраплянню на слизові носа, очей, рота. Убезпечити себе можна простою водою. Досить робити по одному ковтку кожні 15 хвилин, щоб допомогти слизовим очиститися.

Кліщі

Ще одною неприємною властивістю кондиціонера є мікрокліщі. Ці організми містяться в пилу, подушках, ковдрах. Осідаючи на кондиціонері, мікрокліщі активно розвиваються там. Тому перед його запуском необхідно ретельно все промити, а ще краще – обробити антисептиком.

Поліноз – алергія на цвітіння рослин, яка може проявитися у будь-кого. Пік захворювання припадає на кінець квітня. Недуга передається генетично. Її часто плутають із застудою.

Про це розповіла Альона Матейчук, столична алергологиня.

“За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я кожен третій є алергіком. Майже половина із цих людей має поліноз. Розпал захворювання залежить від регіону – в основному припадає на кінець квітня”, – розповіла лікарка.

Першими зацвітає береза, ліщина, вільха. В кінці квітня в’яз, клен, ясен, тополя, верба. У травні – бузок, яблуня, дуб, хвойні дерева. Є понад 60 видів дерев, трав і злакових, які викликають алергію на пилок. Поліноз поширений серед людей будь-якого віку і статі. Передається генетично.

Leave a Comment