Новини

Сьогодні православні святкують Світлий понеділок: що це таке

Сьогодні православна церква відзначає Світлий понеділок або Великодній понеділок – другий день великодніх свят. Цього дня навідують хрещених та хрещеників, – Gazeta.ua

Прийнято ходити в гості з подарунками. Обов’язковими атрибутами святкового столу будуть паска та яйця. Традиційно дарують писанки та обмінюються крашанками.

Сьогодні, як і увесь наступний тиждень, замість традиційного вітання вимовляють “Христос воскрес!”, а у відповідь кажуть “Воістину воскрес!”.

Особливих церковних традицій і заборон у цей день немає. Окрім того, що для усіх православних це світле і радісне свято, коли не можна сумувати.

Сьогодні також не можна працювати – виконувати роботи на землі, та пов’язані з гострими предметами – рубати, пиляти, різати, шити. Не можна ходити на полювання та рибалити.

У храмах тривають великодні богослужіння, на яких співають радісну звістку про воскресіння Христа. В зв’язку з цим переносять вшанування святих, розписані в православному календарі.

“Служба, яка щодня відбувається в храмі, фактично, є вшануванням того чи іншого святого. Є мінеї (мінія з грецької означає “місяць року”), де розписані згадки святих. Однак у період пасхального тижня святі не згадуються. Служби приурочені тільки до Пасхи. Поминання святих переносять на наступний тиждень і проводять під час служби якогось іншого дня”, – розповів архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір.

Так, за річним православним календарем 3 травня вшановують преподобного Теодора Трихину. Народився в Константинополі в заможній родині. З юних літ Теодор вирішив присвятити себе Богу. Прагнучи досконалого християнського життя, відрікся від земних благ та пішов у пустелю, де постригся у ченці. Вів надзвичайно суворе життя, проводив у молитвах багато годин, нерідко – цілу ніч. Ходив босоніж, не накривав голови і носив тільки грубу волосінну одежу, від чого почали називати його Трихина, що означає “волосінний”. Бог наділив Теодора даром творення чудес.

У народі цей день називають Федір Неводник. Вважалося, що цього дня душі померлих тужать за живими родичами та земним життям і відвідують наш світ. Але, щоб душа могла пройти через перешкоду між світами, потрібно її кликати і голосити.

Сьогодні не можна сваритися – так ви образите душі предків.

У центральній Україні є традиція прикрашати оселю підвішеними до стелі дерев’яними птахами, які символізують душі померлих родичів. Нібито душі, наче птахи, повертаються навесні з вирію до рідної домівки.

Перший понеділок після великодня в народі називають Поливаним, Обливаним понеділком, або Уливанкою. Цього дня обливають один одного водою, що символізує весняне духовне очищення. Хоча ця народна традиція прив’язана до Великодня, насправді ж до церковних не належить. Це старослов’янський весняний обряд.

Leave a Comment