Важливо Новини

В Україні можуть відключити гарячу воду по всій країні: в травні набудуть чинності нові правила

В Україні через скасування ПСО для теплокомуненерго постачальники гарячої води і опалення можуть залишитися без газу. В результаті по всій країні можуть відключити гарячу воду.

Про це йдеться в матеріалі OBOZREVATEL. До 20 травня “Нафтогаз” зобов’язаний продавати блакитне паливо постачальникам тепла і гарячої води (ТКЕ) за встановленим тарифом. Таке зобов’язання передбачено спеціальним документом – ПСО. І вже в цьому місяці термін його дії закінчується.

В результаті всі постачальники газу і опалення ризикують залишитися без газу, а українці – без гарячої води, а восени і без опалення, розповів глава “Укртеплокомуненерго” Арсентій Блащук.

“Після скасування ПСО підприємства повинні закуповувати газ за попередньою оплатою. А де гроші взяти, якщо у нас споживач платить після того, як уже використовував гарячу воду і опалення. А що робити тепловикам? Як розрахуватися з боргами ще і купити газ.” Опалювального сезону може і не бути”, – пояснює Блащук.

Як розповів один з великих учасників ринку, на платформі оператора ГТС постачальники тепла і гарячої води вже значаться, як споживачі без постачальника газу. Значить, блакитне паливо їм повинні відключити. “Проблема в тому, що у них три відра боргів і як вони будуть їх реструктуризувати не зрозуміло. Це ж тепер ринок. Якщо вони з” Нафтогазом “не домовляться, то НАК не буде зобов’язаний поставляти їм газ . Раніше вони були зобов’язані згідно ПСО. І то при обліку певного рівня розрахунків. Тепер такого зобов’язання не буде”, – розповідає один з великих учасників ринку.

Як раніше писав OBOZREVATEL, в Україні з першого квітня 2021-го постачальники газу можуть встановлювати будь-які ціни на блакитне паливо без обмеження Кабміну. У підсумку кілька компаній ухвалили рішення підвищити тариф із 6,99 до 8,25-8,85 грн за куб.

Leave a Comment