Новини

Третина українців піде на Великдень до церкви незважаючи на карантин

Попри локдаун і обмеження, третина українців має намір відвідати храм на Великдень. Ця частка вища в Західному регіоні (38%) і серед старших поколінь (34%).

Про це свідчать дані опитування, опублікованому дослідницькою компанією Gradus Research, передає УНІАН.

Більшість опитаних (30%) планує відвідати храми під час богослужіння в неділю, 5% – у Великий четвер, 4% – У Велику п’ятницю і 4% – У Велику суботу.

Також дані опитування показали, що серед міського населення України продовжує зростати частка опитаних, які не ідентифікують себе до певної конфесії, вважаючи себе в цілому православними. На запитання про церкву чи віросповідання, до яких себе відносять українці, майже 32% відповіли «до православної церкви (без розподілу на конфесії)». Цей показник зріс порівняно з 2020 роком (26%).

Крім того, варто відзначити зростання парафіян Православної церкви України – від 8% у 2020 році до 16% у 2021 і зменшення респондентів, які віднесли себе до Української Православної церкви Київського Патріархату від 25% (в 2020) до 17%(в 2021) і Московського Патріархату – від 11% до 7%.

Як показало дослідження, Великдень для українців – не стільки релігійне свято, скільки культурний феномен, можливість зібратися сім’єю. Так, Великдень святкують і ті респонденти, які не вірять в Бога. Серед опитаних 91% планують святкувати, при цьому відповіли, що вірують – 70%.

Gradus також з’ясував ставлення українців до літургій в онлайн-форматі: таку можливість вважають гарною ідеєю 46% респондентів. Середня оцінка, як і минулого року, 7,5 бала з 10 можливих. Це говорить про те, що в умовах пандемії церква теж діджиталізується.

Понад 40% українців скористалися діджитал-послугами церкви за останній рік. Найчастіше опитані дивилися літургію онлайн – 23%. Також серед популярних онлайн-заходів: відвідування офіційних сайтів церкви – 11%, підписка на соціальні мережі храмів і священиків – 11%, пожертвування онлайн – 7% і спілкування через месенджери зі священиками – 3%.

***Дослідження було проведено соціологічною компанією Gradus Research методом самозаповнення анкети в мобільному додатку. Онлайн-панель Gradus відображає структуру населення міст розміром понад 50 000 жителів у віці 18-60 років за статтю, розміром населеного пункту і регіону. Період проведення поля: 23 квітня 2021, розмір вибірки: 1001 респондент.

Leave a Comment