Волинь Новини

На Ковельщині висадили еко-сад

В селі Колодяжне, що у Ковельському районі голова обласної ради Григорій Недопад спільно з депутатами та працівниками апарату, за участі керівництва Ковельського району, а також разом із вихованцями і викладачами Волинського обласного еколого-натуралістичного центру та працівниками обласного краєзнавчого музею висадили еко-сад  в рамках проекту відродження садівництва на Волині «Посади своє дерево».

Про це повідомляють на веб-сайті Волинської облради, пише ВолиньОнлайн.

Акція відбулася 28 квітня.

Так, на базі Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки, заклали унікальний еко-сад з нагоди 150-річчя від дня народження Лесі Українки. Григорій Недопад нагадав, що в обласній раді в співпраці з усіма структурами працювали над тим, аби Кабінет Міністрів вніс до переліку об’єктів, які фінансуватимуть з Державного фонду регіонального розвитку, пам’ятки культурної спадщини «Білий та Сірий будинки Косачів» в селі Колодяжне.

«Це вдалося і уже цього року в музеї розпочнуться реставраційно-ремонтні роботи. Зараз ми закладаємо сад, який, маю надію, буде цвісти і радувати нас своїми плодами,  – зазначив Григорій Недопад. – Цей рік для нашої області – рік Лесі Українки. Ми постійно прославляємо нашу видатну волинянку та працюємо над тим, щоб її спадок примножувався».

Загалом ділянка – 40 сотих, частина, на якій заклали еко-сад – близько 20-ти і знаходиться поблизу території музею. Тут учасники акції висадили різні фруктові дерева – груші, яблуні, абрикоси, вишні, черешні та сливи. Варто зазначити, що дерева ростимуть без жодних хімічних препаратів.

Директорка Волинського обласного краєзнавчого музею Оксана Важатко розповіла, що захоплення садівництвом в родині Лесі Українки було сімейним. У них було три садки і навіть є згадки про те, як Косачі варили варення.

«Коли наш еко-сад дасть свої плоди, ми б хотіли створити «Косачівське варення» і популяризувати його як своєрідний бренд музею, – сказала Оксана Важатко. – Те, що ми сьогодні робимо це дуже важлива справа для відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки».

В подальшому також планують організовувати систему компостування з якого отримуватимуть органічне добриво для саду. Також краєзнавці хочуть облаштувати невеличку рекреаційну зону, де можна буде відпочити, прокласти стежки з природного каменю та встановити альтанки. Це, на думку місцевих, дозволить залучити не тільки туристів, а й організувати цікавий навчальний процес для дітей.

Leave a Comment