Важливо Новини

Як отримати у власність пай, що надійшов у спадок

«Як отримати у власність пай, що надійшов у спадок?» – з таким запитанням у редакцію звертається чимало читачів. Детальне роз’яснення дав Анатолій Мірошниченко, перший заступник голови Держгеокадастру.

– Тут можуть бути різні випадки, – уточнює Анатолій Миколайович. – Якщо потрібно отримати свідоцтво про спадщину, необхідно звернутися до відповідного нотаріуса та місцевої ради, якщо там будуть посадові особи, які мають право видавати право на спадщину. Після цього буде проведено державну реєстрацію речового права вже за спадкоємцем.

Інша ситуація, коли необхідно отримати у власність земельну ділянку, оформлену за старими правилами, тобто без кадастрового номера. У такому випадку необхідно спочатку здійснити державну реєстрацію цієї ділянки, добитися, щоб був присвоєний кадастровий номер. Це можливо шляхом створення відповідної технічної документації земле­устрою, тому може бути необхідно звернутися до землевпорядної організації.

І, нарешті, найскладніша ситуація, коли у власність потрібно отримати пай, не виділений в натурі. У такому разі необхідно звернутися до місцевої ради із заявою про виділення земельної ділянки у власність і після того вже реєструвати це право. Тобто спочатку необхідно виділити це право на пай і тільки потім реалізовувати його шляхом виділення земельної ділянки в натурі.

Leave a Comment