Волинь Новини

Чому не відновлять курсування пасажирського поїзда сполученням «Здолбунів–Ковель–Хелм»

У Волинській обласній раді хотіли відновити курсування пасажирського поїзда сполученням «Здолбунів–Ковель–Хелм».

Генеральний консул України в Любліні Василь Павлюк надіслав голові Волинської облради Григорію Недопаду лист щодо цього потяга, – передає Ковель медіа.

Як зазначає консул, він обговорить питання щодо міжнародного поїзда з люблінським воєводою Лехом Справкою. За його словами, польська сторона висловила згоду та зацікавленість у відновленні цього залізничного сполучення.

Попередньо домовлено про необхідність зустрічі на рівні офіційних делегацій Волинської та Львівської областей (обласна державна адміністрація та обласна рада) з делегацією Люблінського воєводства – пише Василь Павлюк.

Крім того, депутати отримали відповідь від АТ «Укрзалізниця». Як зазначено в листі, збитки від курсування потяга щомісяця становили близько 1172,8 тис. гривень. Для цього щоденно використовувалося 900 літрів дизельного палива. По прибуттю у Хелм залишалося близько 550 літрів.

Починаючи з 12 жовтня 2017 року польські митники почали оподатковувати дизельне пальне у баках рейкового автобуса. Вони укладали відповідні документи і протоколи, які пред’являли локомотивній бригаді депо Здолбунів Львівської залізниці.

У березні цього року стало відомо, що Польща вимагає штраф через потяг сполученням «Здолбунів–Ковель–Хелм». Як зазначають представники «Укрзалізниці», питання досі не вирішено. Тим часом польська сторона подала позов до Європейського суду.

У разі відсутності оплати в подальшому буде примусово стягнено майно регіональної філії «Львівська залізниця» (арешт дизель-поїзда).

За таких умов курсування вищезазначеного поїзда призупинено. У зв’язку з цим склад дизель-поїзда PESA-630M задіяний у перевезеннях насажирів на дільниці Київ – Бориспіль-аеропорт – Київ. На сьогодні відновлення курсування поїзда сполученням Здолбунів–Ковель–Хелм не планується – пояснили в «Укрзалізниці».

Leave a Comment