Волинь Новини

За що судяться експрацівники виховної колонії на Волині

Близько ста працівників Ковельської виховної колонії потрапили під скорочення через прийдешнє розформування установи. Вихованців вже перевели до останньої чинної колонії для неповнолітніх в Україні. А от скорочені працівники, яким пообіцяли нові місця, залишилися ні з чим.

Попри те, що вакансії для ковельських офіцерів були, отримали їх, схоже, «обрані». Окремі дії керівництва колонії суд вже визнав незаконними. Проте рішення установа ігнорує, – пише Центр журналістських розслідувань «Сила правди», який простежив за судовими процесами, поспілкувався зі скороченими працівниками та керівництвом колонії і дізнався, чому ситуація зайшла у глухий кут.

Уявіть собі, що таке сто людей для Ковеля. А сто людей, для Ковеля, які втратили роботу?  – говорить правозахисниця Юлія Петрук.

Жінка представляє у суді інтереси одразу трьох колишніх працівників колонії. Всі вони намагаються довести, що їх звільнили з порушенням установлених правил – перейти на інші посади в інших установах не запропонували, хоча така можливість була. Дві справи виграти вже вдалося. Тепер колонія має поновити обох працівників і виплатити їм грошові компенсації у розмірі зарплат, які вони не отримали за той час, що були звільненими. На розгляді остання справа.

Відповідач міг би вжити заходів щодо працевлаштування позивача в порядку переміщення його на іншу посаду в структурі Департаменту з питань виконання кримінальних покарань з підстав, зазначених у статті 65 Закону України «Про Національну поліцію» – каже Юлія Петрук.

Правозахисниця показує фрагмент інтерв’ю заступниці міністра юстиції, де остання говорить про майбутнє розформування колоній. Олена Висоцька на відео розповідає, що 6-го липня 2020-го комісія з оптимізації установ виконання покарань прийняла рішення розформувати вісім виховних колоній. Це має зменшити поточні та капітальні видатки на утримання великої системи кримінально-виконавчої служби.

Засуджені будуть переміщені до інших установ виконання покарань, як правило, з кращими умовами утримання. Незабаром персонал цих установ буде звільнений. Їм буде запропонована робота у найближчих установах, або у міжрегіональних управліннях міністерства юстиції – заявила Висоцька.

Отож, крім Ковельської виховної колонії під консервацію потрапили також Черкаська виправна колонія №62, Дергачівська виправна колонія №109, Жовтоводська виправна колонія №26, Ігренський виправний центр №133, Чорноморська виправна колонія №74, Ширяївський виправний центр №111 та Устинівський виправний центр №37.

Ковельська виховна колонія почала працювати ще у 1966-му році. Саме тут неповнолітні західної частини України відбували покарання за різні злочини. Починаючи крадіжками і закінчуючи вбивствами. Засуджені потрапляли сюди з 14 років. А коли досягали повноліття, їх переводили у в’язниці для дорослих або могли залишити в колонії до 21 року, якщо таке бажання виявляли самі вихованці.

Leave a Comment