Новини

6700 чи 8400 гривень: стало відомо про підвищення мінімалки — кому і на скільки

Почалося обговорення розміру мінімальної зарплати на 2022 рік

У поточному році розмір мінімальної заробітної плати буде збільшуватися двічі: з січня цей показник складає 6000 грн, а у грудні зросте ще на 500 грн та буде складати 6500 грн. Хоча планувалося, що друге підвищення пройде раніше — у липні. Пресслужба Федерації профспілок України повідомила про початок переговорів та розповіла, що ж зміниться.

Всі зацікавлені особи почали переговори щодо визначення розміру мінімальної заробітної плати на наступний рік. На першому засіданні, що відбулося 25 березня, сторони озвучили свої пропозиції, якою ж повинна бути мінімальна зарплата українця. Представники відомств озвучили свої цифри, а роботодавці повідомили, скільки вони готові платити. Також була названа реальна сума, якої б українцю вистачило прожити місяць.

В Міністерстві соціальної політики назвали розмір прожиткового мінімуму. Ця цифра поки що була визначена за допомогою прогнозних розрахунків. Було озвучено суму в 5835 грн.

Водночас міністерство проінформувало про поданий до Уряду законопроєкт, що пропонує удосконалити методологію формування прожиткового мінімуму.

Міністерство економіки подало до Уряду обрахунки, яким у 2022 році може бути мінімальний розмір заробітної плати. Спочатку він й залишиться на рівні 6500 грн, а потім може зрости до 6700 грн.

Вказано, що сторони роботодавців на зустрічі наполягали на збереженні «мінімалки» на рівні 6500 грн через економічну ситуацію в країні. Тобто через карантинні дії, щоб запобігати розповсюдженню коронавірусної інфекції роботодавці зазнали збитків й не можуть поки що підвищити на більші суми «мінімалку».

Однак, проведені розрахунки показали, що в Україні розмір мінімальної заробітної плати повинен складати 8403 грн. При визначенні цієї суми до уваги бралися витрати на придбання або ж оренду житла, медичне обслуговування, освіту та інші трати.

Враховуючи ситуацію, було запропоновано, щоб розмір мінімальної заробітної плати складав 50% від рівня середньомісячної на кінець року.

Також був запропонований альтернативний варіант, згідно з яким вже з січня 2022 року «мінімалка» складатиме вже 6900 грн, а до кінця року вже буде не менше за 7700 грн.

Мінекономіки проведе уточнені прогнозні макроекономічні показники та представить їх вже на наступному засіданні.

Leave a Comment