Волинь Новини

Для відряджень та обстеження шляхів: волинські дорожники купили ще два нові кросовери

Волинські дорожники купили три автомобілі для поїздок у відрядження та обстеження шляхів. Служба місцевих автомобільних доріг в області в березні цього року підписала угоду з фірмою «Волинь-авто» на закупівлю машини «Kia Sportage Classic» за 569 тис. грн. Раніше ж обласна Служба автомобільних доріг також купила два автомобілі «KIA» у тої ж фірми. Вартість обох машин склала 1,547 млн грн.

Про це Центру журналістських розслідувань «Сила правди» стало відомо з системи публічних закупівель Prozorro.

Державне підприємство «Служба місцевих автомобільних доріг у Волинській області», яке підпорядковується Волинській обласній державній адміністрації, 10 березня уклало угоду з ПАТ «Волинь-авто» на купівлю автомобіля «Kia Sportage Classic». Замовник хотів придбати нову машину європейського виробництва та 2020 року випуску. До її комплектації мали входити: підігрів передніх та задніх сидінь, кондиціонер, Bluetooth, тканинна оббивка сидінь тощо. Окрім того, замовник просив гарантію на автомобіль терміном у 7 років, або 150 тис. км пробігу (в залежності від того, що наступить раніше).

Єдиним конкурентом «Волинь-Авто» було ТОВ «Богдан-Авто Луцьк», яке навіть не знижувало запропонованої замовником ціни. Відтак, переможцем стала перша фірма, яка продала автомобіль за 569 023 грн. Поставити машину вона має до кінця цього року.

У Службі місцевих автомобільних доріг «Силі правди» розповіли, що автівку купують для потреб підприємства. На ній планують їздити у відрядження у сезон активного ремонту доріг керівник та працівники.

«Безпосередній керівник, працівники, кому треба буде десь поїхати у відрядження, будуть брати автомобіль і їздити. Хто ще може їздити на ньому?», – зазначила начальниця тендерно-договірного відділу Олександра Мавродій.

Раніше, у жовтні та грудні 2020 року, два автомобілі «KІА» придбала й Служба автомобільних доріг у Волинській області, яка підпорядковується Державному агентству автомобільних доріг України. Спочатку купили машину «Kia Sportage Business» за майже 900 тисяч гривень. «Сила правди» повідомляла, що у комплектації автомобіля хотіли бачити бездротову зарядку для смартфонів, шкіряне оздоблення керма та важеля коробки перемикання передач, круїз-контроль тощо. У цій закупівлі участь взяли також двоє учасників: те ж «Волинь-Авто» та ТОВ «Богдан-Авто Луцьк». Переможцем так само стала перша з фірм, яка запропонувала нижчу ціну. Натомість «Богдан-Авто Луцьк» взагалі не торгувалось.

Тоді фахівчиня зі зв’язків з громадськістю та пресою Служби автомобільних доріг у Волинській області Оксана Михальчук розповідала, що автомобіль підприємство купує для того, аби обстежувати дороги до, під час та після ремонту. Окрім того, потребу у нових машинах, обґрунтовували тим, що їхній автопарк уже застарів та потребує оновлення.

Проте, установа не обмежилась лише одним авто. У грудні 2020 року Служба уклала договір на купівлю «Kia Sportage Comfort». За нього заплатили тому ж «Волинь-Авто» 646 950 грн.

Цього разу замовник хотів, щоб автомобіль був оснащений підігрівом керма, підігрівом передніх та задніх сидінь, двозонним клімат-контролем, Bluetooth, круїз-контролем, датчиком дощу, шкіряним оздобленням керма та важеля коробки перемикання передач та тканинною оббивкою сидінь тощо. Також установа просила гарантію на автомобіль терміном у 5 років, або 150 тис. км пробігу (в залежності від того, що наступить раніше).

Як розповіла «Силі правди» фахівчиня зі зв’язків з громадськістю та пресою Служби автомобільних доріг у Волинській області Оксана Михальчук другий автомобіль підприємство також буде використовувати для виїзду на об’єкти ремонтів.

«Одного автомобіля недостатньо, тому що мережа доріг, які ми обслуговуємо, близько 2 тис. кілометрів. І, як я вам уже говорила, в нас застарілий автомобільно-транспортний парк», – зазначила Оксана Михальчук.

У цій закупівлі конкурентом фірми-переможця знову було ТОВ «Богдан-Авто Луцьк», яке в черговий раз не торгувалось. Як зазначила юристка громадської ініціативи «За чесний тендер» Мирослава Примак, такі дії учасників цих закупівель можуть свідчити про змову між ними.

«Що стосується учасників, то простежуються ознаки змови на участь у закупівлях. Вони постійно разом (беруть участь у закупівлях, – ред), не торгуються. Очевидних ознак схожості в підготовці документів я не побачила. Це може бути ще одна ознака змови», – розповіла Мирослава Примак.

За інформацією системи Clarity Project, «Волинь-Авто» та «Богдан-Авто Луцьк» разом взяли участь у дев’яти закупівлях. Перша з них перемогла у шести. «Богдан-Авто Луцьк» – у трьох.

За даними аналітичної системи «YouControl», ПАТ «Волинь-Авто» зареєстроване у Луцьку на вулиці Рівненській, 145 у червні 1993 року. Власником крупних пакетів акцій досі значиться покійний ексдепутат Луцької міської ради (2006-2015 рр.) від ВО «Батьківщина» Юрій Корольчук. Керівником його син – також Юрій Корольчук. Окрім того, крупним пакетом акцій володіє й ПАТ «Українська автомобільна корпорація». Кінцевим бенефіціарним власником компанії є народний депутат України 4-го, 5-го, 6-го та 7-го скликань (2002-2014 рр.) Таріел Васадзе.

ТОВ «Богдан-Авто Луцьк» зареєстроване у Луцьку на вулиці Рівненській, 100 у 2011 році. Його керівником є Олег Кухта, кінцевими бенефіціарними власницями – Олена Гура та Лариса Якубовська.

Leave a Comment