Новини

МОЗ переносить ревакцинацію проти COVID-19

Повторне вакцинування проти COVID-19 другою дозою препарату від виробника AstraZeneca розпочнеться наприкінці травня 2021 року.  Про новий алгоритм дій розповів головний санітарний лікар України, заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко, – повідомляє “Українська правда. Життя“.

Зі слів Віктора Ляшка, для повторного щеплення будуть використовувати вакцину CoviShield з наступних поставок. А 500 доз вакцини, які Україна отримала у першій партій, використають для першого щеплення. Таке рішення ухвалили через збільшення інтервалу між двома щепленнями препаратом CoviShield.

Зокрема Національна технічна група експертів з імунопрофілактики в Україні рекомендувала МОЗ робити друге щеплення на 12 тиждень після першої вакцинації.

“Ми будували свою стратегію імунопрофілактики таким чином, щоб 250 тисяч доз з цих 500 використати впродовж перших 28 днів. А на 29 день повернутися для проведення повторного другого щеплення. Водночас 10 лютого Всесвітня організація охорони здоров’я опублікувала інформацію стратегічної групи з імунопрофілактики, в якій йдеться, що найбільша ефективність від проведеного другого щеплення відбувається на 8-12 тиждень”, – пояснює Ляшко.

У МОЗ зазначають, що перша доза вакцини CoviShield досить ефективно захищає пацієнта з 22 по 90 день після введення препарату.

Ляшко також додав, що друге щеплення повинно проводитися тією ж вакциною, що і першого разу. Хоча вона може бути виготовлена на різних майданчиках.

“Наразі не існує даних про взаємозамінність вакцин проти COVID- 19, які вироблені на різних платформах. У нас сьогодні є мРНК-вакцини – Pfizer, Moderna, векторні вакцини – AstraZeneca, інактивовані – Sinovac. Ці вакцини не є взаємозамінними. Але вакцини з однієї платформи, наприклад, вектрона вакцина AstraZeneca, є взаємозамінною, навіть якщо виготовлена на різних майданчиках”, – пояснив санітарний лікар.

Leave a Comment