Волинь Новини

Переїзд і реставрація: нові сторінки в історіях Олицького замку і психлікарні

За кілька днів Волинська обласна психлікарня з Олики остаточно переїде під дах і юрисдикцію обласного психоневрологічного диспансеру: пацієнти – повним складом, а от персонал – частиною.

Про це повідомляє 12 канал на своїй сторінці у фейсбуці.,

Упродовж 60 років у стінах Олицького замку вирувало галасливе, неспокійне, але життя. Зараз тишу полохають лише кроки завгоспа Олександра Харицького. Саме він упродовж трьох десятиліть дбав про те, аби опалювати та оновлювати лікарняні палати, а отже і сам палац.

«Ремонти проводилися. І білилося це все, і фарбувалося. Було усе відновлене. Якби не психлікарня, я незнаю чи відбудувався би цей замок», – розповідає Олександр.

Відтак, на те, що й одному бракувало, тепер будуть жити практично два заклади, так як видатки на психіатрію держава скоротила.

«З місяця в місяць наростала заборгованість. Ми почали скорочення штатного розпису, ліжкового фонду. Скоротили лікарню на 50 ліжок. Більше 150 штатних одиниць скоротили, але це не дало бажаного результату», – розповідає Людмила Юрко, головна лікарка Волинської обласної психіатричної лікарні №1.

Колишні працівники лікарні, які досі дбали про палац як про найпримхливішого свого пацієнта, враз збайдужіли.

Усі решта лише несміливо сподіваються, що родинне гніздо Радзивіллів, історичну пам’ятку XVI століття, порятує «Велика реставрація» за кошт держави. Поки що це задекларовано у довгому списку намірів.

«Ми там не єдині. Там є дуже велика кількість замків і інших об’єктів культурної спадщини по території Західної України. Але ми хочемо, щоб у тих списках замок був першим, і ми робимо все, що від нас залежить», – прокоментував Григорій Недопад, голова Волинський ОДА.

Думкою багатіє і Олицький селищний голова.

«Це є благоустрій нашого селища. Поїдуть туристи. Це буде дохід нашої громади. І відбуватимуться відкриття комерційних об’єктів щодо торгівлі. З різних сторін ми бачимо розвиток села», – розповів Олександр Прендецький.

Та на процвітання і робочі місця Олицькій громаді доведеться ще зачекати: масштабність реконструкції потребує мільярдів і років.

Leave a Comment