Волинь Новини

Волинські студенти розповіли всю правду про дистанційне навчання

З листопада 2020 року волинські університети вдруге перейшли на онлайн навчання.  Інформаційне видання “Волинь#infa” з’ясовувало позитивні та негативні аспекти навчання у такому форматі та думки студентів щодо цього.

Чи всі студенти задоволені дистанційним навчанням ? 

Загалом ми опитали близько 50 осіб, що навчаються на різних факультетах і спеціальностях. Більшість відгуків були позитивними.

“Ну взагалі дуже помітної різниці немає, в обох формах навчання є свої як позитивні так і негативні аспекти.
Зокрема якщо брати до уваги дистанційне навчання, то великим мінусом буде фактично неможливість бачити перед собою педагога, дошку і сам процес розв’язування задач. З іншої ж сторони якщо під час очного навчання ти хворієш, то пропускаєш значну частину матеріалу, тоді як під час дистанційного навчання уся інформація в онлайн-доступі і завжди під рукою є всі необхідні матеріали. До того ж здавати сесію під час дистанційної форми навчання набагато легше за рахунок психологічних аспектів. Бо є розуміння, що екзамени писати потрібно вдома у спокійній атмосфері і, за необхідності, з чашкою кави” – пише студентка факультету Інформаційних технологій та математики.

 

“Думаю, наша спеціальність “журналістика” не передбачає великого практичного навантаження, тому суттєвої різниці між дистанційним та очним навчанням я не бачу. Єдина різниця – виходити кудись з дому ранками, і взаємодіяти з людьми “оффлайн”. Мені комфортно працювати “через екран”, чого не скажеш про викладачів іноді, бо складно концентруватись тільки на чорних квадратиках вимкненої камери у Зумі. Одного разу я їхала до стоматолога, паралельно слухала лекцію, і на мою думку, у цьому весь шарм дистанційного навчання.
Такого не скажеш про інші спеціальності; хірурги через Google Meet оперувати не навчаться.” -розповіла студента факультету філології та журналістики, ВНУ імені Лесі Українки.

Проте знайшлись студенти, яким дистанційна форма навчання не подобається.

” Здається, що виклад матеріалу такий самий та пари проходять по розкладу, але мені важко сприймати інформацію через мережу. Не вистачає комунікації. Проте, це тільки моя думка, бо у мене більшість одногрупників працюють і їм зручніше з’являтися на пари онлайн, не витрачають час на дорогу і практичні завдання можна скинути до вечора, а не везти в університет” – розповів студент факультету міжнародних відносин.

Для дисциплін практичного спрямування, які потребують обладнання та приміщень, організовують очні заняття в аудиторіях.

Студентка факультету фізичної культури, спорту та здоров‘я  розповіла свою думку про змішану форму навчання:

“У нас онлайн навчання  проходить тільки по лекціях, а практичні у виші.
Можна сказати ми постійно в університеті, через специфіку факультету. Нам постійно потрібні зали і аудиторії.
Я б вже хотіла повністю онлайн навчання, чим змішане.
Зараз, я працюю і було б комфортніше, як би ввели або звичайний графік або ж повністю онлайн.”

Нагадаємо, що 1 березня на всіх спеціальностях денної форми мають відновити аудиторне навчання відповідно до складених розкладів, якщо не буде обмежень з боку уряду.

На заочній формі навчальні заняття та заліково-екзаменаційна сесія пройде з 15 лютого до 1 березня дистанційно. З 1 березня всі студенти заочної форми знову почнуть навчатися в аудиторіях.

Leave a Comment