Важливо Новини

У Раді зареєстрували законопроєкт, який дозволяє українцям подвійне громадянство

Законопроєкт № 4640 “Про внесення змін до деяких законів України щодо правового забезпечення наявності іноземного громадянства (підданства) у громадян України” був зареєстрований у парламенті 25 січня й вже потрапив на розгляд до комітетів.
Як пoвідoмляє Yavp.pl з пoсиланням на сайт ВРУ, документ пропонує внести зміни в законодавство й дозволити українцям мати подвійне громадянство.

“Запропоновані законопроектом зміни нададуть громадянам можливості для добровільної легалізації наявності іноземного громадянства (підданства) без загрози національним інтересам та суверенітету України”, – йдеться в пояснювальній записці.

Запропоновані в законопроєкті зміни передбачають набуття громадянами України громадянства (підданства) іноземної держави без втрати громадянства України, а також набуття іноземцями громадянства України без відмови від громадянства своєї країни.

Також хочуть ввести декларування про наявність (відсутність) іноземного громадянства та ведення обліку громадян України, що мають громадянство інших держав. За порушення цих вимог пропонується ввести адміністративну та кримінальну відповідальність.

Крім того, законопроектом пропонується запровадити подання декларації про відсутність іноземного громадянства особами, які претендують на виборні посади або на посади держслужбовців чи працівників органів місцевого самоврядування, а також на роботу в правоохоронних органах.

Ще однією новацією законопроєкту є введення поняття “держави-агресора”. Зокрема, в разі наявності в українців громадянства держави, визнаної агресором по відношенню до України, передбачено заборону таким особам в реалізації їхніх виборчих прав. Фактично це означає заборону їм голосувати на виборах, балотуватися чи бути членами виборчих комісій.

“Визнання наявності та можливості отримання громадянами України іноземного громадянства (підданства) фактично стане легалізацією та юридичним оформленням вже існуючого явища”, – наголошують автори законопроєкту.

Leave a Comment