Волинь Новини

На Волині гідрометеорологи зафіксували унікальне явище

На річці Стохід у селищі Любешів гідрометеорологи зафіксували унікальне явище – «крижані квіти», яке фіксують дуже рідко. 

Явище спостерігали 18 і 19 січня, повідомляють на сторінці Волинського обласного центру з гідрометеорології у фейсбуці, – передає Перший.

Як розповіли метеорологи, «крижані квіти» – це кристали висотою кілька сантиметрів, які утворюються на поверхні тонкого шару льоду.

«Своїми вигадливими формами ці крижані фігури дуже нагадують квіти, через що і отримали свою назву», – йдеться у дописі.

У природі таке трапляється досить рідко і для того, щоб кристалам утворитись, необхідний збіг декількох погодних умов, кажуть фахівці.

«За наявності безвітряної погоди, коли температура повітря знижується до -20°С, а поверхня льоду становить близько 0°С, на льоді формується перенасичений вологою шар. Водяна пара, стикаючись з холодним повітрям, миттєво охолоджується і знову конденсується на поверхні льоду у вигляді дрібних кристалів – водяна пара переходить безпосередньо у тверду фазу, минаючи рідку», – розповіли в обласному центрі з гідрометеорології.

Додають, що це крижане диво природи недовговічне. Адже квіти можуть «рости» тільки на поверхні тонкого молодого льоду.

«Як тільки товщина льоду збільшується, температура на його поверхні наближається до температури повітря і квіти практично відразу зникають. На тривалість «цвітіння» впливає і такий зовнішній природній фактор, як сила вітру», – кажуть метеорологи.

Leave a Comment