Новини

84% смертей в Україні зумовлені неінфекційними хворобами

84% усіх випадків смертності у країні зумовлені неінфекційними хворобами, а саме: серцево-судинними захворюваннями, діабетом, онкологічними захворюваннями, хронічними обструктивними захворюваннями легень, психічними розладамиМіністерство охорони здоров’я України

Найбільш серйозними ускладненнями від ССЗ є інсульт та інфаркт. Згідно з дослідженнями, у 2019 році в Україні сталося 127,5 тис. інсультів. Щороку в Україні реєструють 50 тис. випадків інфаркту міокарда.

Питання боротьби з неінфекційними хворобами на державному рівні вирішується шляхом реалізації Програми “Доступні ліки”, якою передбачена реімбурсація, механізм відшкодування державою вартості лікарських засобів пацієнтам, які живуть із серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою, цукровим діабетом ІІ типу. Реєстр, затверджений у межах Програми, постійно оновлюється, і до наявних 264 позицій лікарських засобів у 2021 році вже додалося 3 нових — “Варфарин” (антикоагулянт), “Ніфедипін” (антигіпертензивний препарат), “Ацетилсаліцилову кислоту” (антиагрегант).

Лікування інсультів та інфарктів входить до пріоритетних пакетів медичних послуг МОЗ та НСЗУ та компенсується за підвищеними тарифами. Договір про надання медичної допомоги у разі інсульту підписало 192 українських медичних заклади, про лікування у разі інфаркту — 65.

Leave a Comment