Важливо Новини

Як зміняться субсидії через подорожчання комунальних послуг

З початком 2021 року тарифи зросли майже на всі житлово-комунальні послуги. Відтепер більше доведеться сплачувати за газ, тепло, холодну воду та електроенергію. Чи впораються українці з підвищеннями та як зміниться порядок надання субсидій в ефірі Українського радіо розповідає експерт з соціального захисту Антон Левицький.

“Хочу зауважити, що субсидія на електроопалення була завжди. Їх видавали на опалення різних форм: централізоване, опалення природним газом чи електрикою. Все залишилося так, як і було, лише змінилися пільги на опалення. Раніше для тих, хто користувався електроопаленням до 3000 кВт, була пільгова ціна до 90 копійок, нині її скасували. Але на одержувачах субсидій це не позначиться тому, що субсидія залежить від доходів людини. Якщо ж вартість послуг зростає, то і субсидія перераховується і збільшується”, ‒ розповів Левицький.

Водночас, за його словами, побоювання щодо того, чи вистачить на субсидії грошей у бюджеті, перебільшені.

На наступний рік в бюджеті передбачена певна сума субсидій, але, якщо подивитися на статистику 2020 року, то можна побачити, що із закладених на субсидії 36 мільярдів гривень було використано лише 19 мільярдів. Тобто є значний резерв. Така ситуація збережеться і в наступному році навіть з підвищенням тарифів. Треба зауважити, що збільшиться прожитковий мінімум, мінімальна зарплата — ці фактори впливають на зменшення розміру субсидій, але підвищення тарифів їх підвищує. Коштів вистачить, але уряд зробив інші, дещо необдумані помилки щодо субсидій на послуги централізованого опалення”, ‒ розповів експерт.

За його словами, наразі вже існує механізм щодо отримання субсидії в онлайн-режимі.

“По-перше, такий механізм вже існує. По-друге, ті, у кого збільшилися витрати на житлово-комунальні послуги, вже отримали субсидії. По-третє, щоб отримати субсидію в онлайн-режимі, треба мати електронний підпис, а як його оформити, наприклад, малозабезпеченим людям”, ‒ зазначив експерт.

Leave a Comment