Новини

У МВФ стурбовані наміром знизити ціни на газ для українців

Уряд намагається пояснити МВФ негативні наслідки для економіки Рішення Кабінету міністрів про держрегулювання цін на газ викликало у Міжнародного валютного фонду занепокоєння.

Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв’ю Радіо НВ у четвер, 14 січня. За словами Марченка, Україна в меморандумі з МВФ взяла на себе зобов’язання за ринковим тарифоутворення на ринку газу.

“Про те, що таке рішення можливо, наші партнери знають. У них є відповідна реакція. Вони стурбовані, що ми в якійсь частині переглядаємо раніше взяті зобов’язання”, – зазначив він.

Марченко розповів, що в. о. міністра енергетики Юрій Вітренко розмовляв з представниками МВФ і збирається провести відповідні консультації.

“Зараз питання полягає в тому, що це може бути частиною механізму або тимчасовим рішенням. Цим займається активно в.о. міністра енергетики. Вчора у нього, до речі, був дзвінок з МВФ. Я думаю, що сьогодні також будуть проведені відповідні консультації. Те тобто це перманентний процес. Він відбувається постійно. Категорично сказати, що ми вже зробили щось дуже погане поки немає [підстав] “, – заявив міністр.

Як підкреслив Марченко, український уряд намагається пояснити МВФ негативні наслідки для економіки країни в цілому в разі неприйняття рішення про зниження цін.

“Тобто тут питання, наскільки ми аргументовано цю позицію будемо доводити”, – сказав він.

Міністр заявив, що остаточного рішення щодо зниження цін поки немає, проте це може бути зроблено найближчим часом. Питання тарифів на газ обговорюється з початку тижня.

Раніше президент Володимир Зеленський поставив уряду завдання негайно вирішити питання з тарифами на газ для населення. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Кабінет Міністрів готує системні рішення з вибудовування балансу на енергетичному ринку. У свою чергу в.о. голови Міненерго Юрій Вітренко представив попередній план щодо істотного зниження тарифів на газ і встановлення ціни, яка була б справедливою з точки зору споживача. А фракція “Слуга народу” готує план антикризових заходів для вирішення проблем, які можуть виникнути в Україні через підвищення тарифів.

Leave a Comment