Волинь Новини

Частина волинської траси у 2021 стане платною

У 2020 році в Україні було відремонтовано 3926,3 км доріг на загальну суму 81 млрд грн. У 2021 році планують привести до ладу 6,8 тисячі км автодоріг. Про це пише “Уніан”.

Заплановано також будівництво найдовшої автотраси в країні, яка зв’яже Захід і Схід України. Ця дорога пройде з міста Стрий у Львівській області до Покровська в Донецькій області.

“Ми хочемо об’єднати захід і схід однією великою швидкісною дорогою, яка називається М-30 Стрий – Ізварине. Це буде найдовша дорога в Україні – 1400 кілометрів. Вона буде йти зі Стрия, але доходити поки тільки до Покровська, тому що 200 кілометрів цієї дороги – на тимчасово окупованій частині Луганської області “, – розповів про проект президент Володимир Зеленський.

Також в 2021 році почнуть будувати велику Київську обхідну дорогу. Очікується, що проект, який передбачає будівництво нового моста через Дніпро, буде завершено до 2025 року, а орієнтовна вартість реалізації складе 85 мільярдів гривень.

Крім цього, в 2021 році “Укравтодор” планує відремонтувати 150 мостів, що майже вдвічі більше, ніж в минулому році.

Крім заявленого на 2021 рік відкриття моста в Запоріжжі, іншим стратегічним проектом обіцяє стати ще один міст через Дніпро – в місті Кременчук (Полтавська область). За планом, його будівництво займе три роки.

Ще однією важливою подією 2021 року має стати запуск в Україні перших експериментальних проектів концесії автомобільних доріг. Йдеться про шість доріг загальною протяжністю 1,5 тисячі кілометрів. Для пілотних проектів вибрали автодороги: Харків – Дніпро – Запоріжжя, Бориспіль – Полтава, Херсон – Миколаїв, Київ – Житомир – Рівне, Ягодин – Ковель – Луцьк і Дніпро – Кривий Ріг – Миколаїв.

Однак плани здачі доріг в концесію викликають питання про введення плати за проїзд. Тим більше, що Кабінет міністрів у грудні затвердив максимальний розмір разової плати за проїзд автомобільними дорогами загального значення, побудованим на умовах концесії.

Хоча в “Укравтодорі” стверджують, що дороги, побудовані в рамках програми “Велике будівництво”, завжди будуть безкоштовними, складно уявити, щоб концесіонер зміг повернути свої інвестиції іншим шляхом, крім як введенням плати за проїзд.

Leave a Comment