Новини

П’ять видів підвищення. Кому очікувати на перерахунок пенсій у 2021-му році

щення пенсій, а їх перерахунки мали початися вже з 1 січня. Наукова співробітниця Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАН України Лідія Ткаченко в ефірі Українського радіо розповіла деталі підвищення пенсій у новому році.

Так, за її словами, цьогоріч не повинно бути проблем із виплатами.

“Не повинно бути таких неприємних подій, які були минулого року, коли, наприклад, не була визначена дата індексації, люди чекали грошей, а потім виявилося, що це не заклали в бюджет. Наразі вже все пораховано. Головне, щоб з нашою економікою все було більш-менш і щоб не було жорстких локдаунів”, — зазначила Ткаченко.

Експертка наголосила, що не всім пенсіонерам варто розраховувати на п’ятиразове підвищення пенсій.

“Буде 5 видів підвищення, тому що самих підвищень може бути навіть більше. Зокрема прожитковий мінімум та мінімальна зарплата будуть двічі переглядатися. Так, одне з видів підвищень стосується людей, які досягли 65 років і мають 30-35 років стажу. Також буде підвищення прожиткового мінімуму, підвищення для пенсіонерів, які працюють, березнева індексація і додаткова виплата з 1 липня для людей віком 75-80 років. Тобто кожного разу підвищення буде отримувати різна категорія“, — пояснила вона.

Експертка зауважила, що хоч цих підвищень дійсно буде багато, але добавка буде незначною — 100, 200 чи 300 гривень.

За словами радника міністра соціальної політики України Миколи Шамбіра, Міністерство соціальної політики підготувало до розгляду Кабінету міністрів також законопроєкт про індексацію пенсій держслужбовцям. Якщо його схвалять, то передадуть до Ради.

Leave a Comment