Новини

В Україні перевірять всіх пенсіонерів та отримувачів

Під державні перевірки потраплять усі громадяни, які звертаються за допомогою

Наприкінці 2020-го Кабмін затвердив порядок перевірки одержувачів державних виплат. Верифікацію здійснюватиме Міністерство фінансів, а позбавлятиме допомоги – у разі виявлення порушення – Мінсоцполітики.

Передусім перевірки стосуватимуться пенсіонерів і субсидіантів, адже саме на ці дві категорії припадає найбільше соціальних виплат.

Ухвалений документ надає органам, які здійснюють держвиплати, можливість перевіряти інформацію, повідомлену одержувачами державної допомоги, або рекомендувати провести додаткову перевірку таких даних. При цьому органи перевірки отримають доступ до інформації на безоплатній основі – на підставі укладеного з Мінфіном договору.

Як пояснив у коментарі OBOZREVATEL юрист Олександр Плахотник, інформація про кожного, хто звернувся за допомогою до держави, потраплятиме на спеціальну платформу.

Там можна буде побачити все: відкриті банківські рахунки і залишки на них, інформацію про фактичне місце проживання, паспортні дані, ІПН, дані з податкової тощо. Крім того, платформу поповнюватимуть даними з різних реєстрів. Зареєстрована машина або нерухомість, велика купівля – все це можна відстежити через реєстри або банківський рахунок.

Зазначимо, що коли ви подаєте заяву на отримання допомоги, то підписуєте згоду на збір, обробку та використання власних персональних даних.

Яку інформацію про вас відтепер можуть отримати:

♦ про зареєстровані автомобілі, мотоцикли та інші транспортні засоби;

♦ про реквізити документів, виданих особі, а також документів, на підставі яких видано такі документи (тип, назва документа, серія, номер, дата видання та уповноважений суб’єкт, що видав документ, термін дії документа), викрадених (втрачених) документів, місця проживання;

♦ про осіб, які порушили прикордонний режим, режим у пунктах пропуску через державний кордон України або режимні правила в контрольних пунктах в’їзду-виїзду;

♦ про митне оформлення транспортних засобів, ввезених на митну територію України, а також їхніх складових частин, що мають ідентифікаційні номери;

♦ про виписки з бюджетних рахунків для зарахування надходжень щодо сплати особою штрафу за вчинення кримінального або адміністративного порушення;

♦ про джерела доходів, отриманих фізичними особами від податкових агентів, або ознаки наявності доходу, отриманого фізичною особою від здійснення підприємницької або незалежної професійної діяльності.

Що буде з тими, хто порушив

Виплату можуть або просто припинити, або змусити повернути у державний бюджет. Все залежатиме від конкретного закону або постанови, згідно з чим виділяють кошти. Наприклад, незаконно отриману субсидію доведеться повернути назад.

Джерело: Радіо Трек

Leave a Comment