Волинь Новини

Волинські лікарі радять безпечно колядувати через телефон або відеозв’язок

Центр громадського здоров’я Волинської області дав поради, як безпечно колядувати в умовах епідемії коронавірусу.

Спеціалісти переконані, що зимові свята цього року – час підвищеної епідеміологічної небезпеки. Після свят прогнозують збільшення кількості хворих на коронавірус, – повідомляє Конкурент.

«Колядки – давня традиція, а тому скасувати її законом дуже важко. Чи буде коронавірус далі, чи ні, а колядувати люди будуть. Тому люди повинні знати, як не заразитися коронавірусом. Бо перебіг цього захворювання буває легким, а може бути і летальним», – каже завідувач відділу промоції здорового способу життя Волинського ЦГЗ Сергій Левчук.

Експерт рекомендує дотримуватися кількох простих правил:

– Коронавірус передається повітряно-крапельним шляхом, тому колядувати потрібно, дотримуючись дистанції.

– Рекомендують не збиратися у групи для колядування: ходити поодинці, або у групах людей, з якими постійно контактуєте (члени сім’ї).

– Не заходити в хату. А якщо зайдете, то і господарі, і колядники повинні бути в масках і на відстані не менше, ніж два метри.

– Зазвичай колядники не мають дотиків і контактів із господарями. Але антисептики носити із собою потрібно. Руки обробити, речі, які вам дають.

– Почастунки краще не брати. Із гостинцями та грошима треба бути обережними, бо вірус певний час життєздатний і вірулентний. Їх варто або одразу обробити антисептиком, або відмовлятися від них.

– Якщо господар чи колядники мають ознаки ГРВІ, краще не відкривати дверей колядникам, і не йти в коляду.

– Колядувати телефоном чи через відеозв’язок.

Leave a Comment